INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nagrađivana kuća u Belgiji

15.06.2015. | Inhabitat

Kuća Dekroli je nagrađivano delo belgijskog arhitektonskog biroa Exar Architecture, koje se nalazi u gradu Ukle u Belgiji. Njen minimalistički dizajn uključuje velike staklene površine koje pružaju neočekivane poglede na okolinu, kao i strateški raspoređen unutrašnje privatne prostore. Projekat je dobio Specijalnu nagradu žirija grada Ukle, koji nagrađuje najbolje gradske projekte savremene arhitekture.

Ulična fasada kuće je relativno zatvorena u odnosu na fasadu koja je okrenuta ka bašti i koja otkriva nekoliko elemenata enterijera. Za razliku od zatvorene ulične fasade, fasada na suprotnom kraju kuće zamagljuje granicu između otvorenih i zatvorenih prostora i otvara glavni stambeni prostor ka bašti.

Ovo smenjivanje između zaklonjenih pogleda i transparentnosti stvara niz prostornih iskustava i uspostavlja dinamičan odnos između obima i površine.

Stepenište, koje je osvetljeno svetlarnikom, ojačava percepciju vizuelnog kontinuiteta i naglašava vertikalnost. Struktura kuće je usidrena sa masivnim elementima spoljašnjih zidvoa, dok ugrađeni nameštaj naglašava otvorenost prostora i njegovih granica, i doprinosi fluidnosti pogleda ka spoljašnjosti.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;