INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Tehnička zaštita tunela – SECURITON

12.06.2015. | Gradjevinarstvo.rs

Tuneli su važan, ali i vrlo osetljiv element putne infrastrukture i od izuzetne je važnosti da funkcionišu besprekorno i maksimalno sigurno. Nesrećni događaji u tunelima širom sveta poslednjih godina su pokazali da su brzi i pouzdani sistemi tehničke zaštite obavezni radi zaštite života i sprečavanja bilo kakve veće štete. Kompanija Securiton projektuje, ugrađuje i održava savremene sisteme tehničke zaštite, pomoću kojih se sigurnost u tunelu možu podići na najviši nivo. Prvenstveno se misli na sisteme za detekciju požara, detekciju opasnih koncentracija gasova i video nadzor.

Brza i pouzdana detekcija požara je najbolji način da se u svakom trenutku obezbedi sigurnost korisnika tunela. Pravovremena dojava požara aktivira odgovarajuće mere u pravo vreme, kao što je rano upozoravanje, aktiviranje ventilacionog sistema ili zatvaranje objekta za saobraćaj.

Za detekciju požara u tunelima koriste se gotovo isključivo linijski detektori temperature. Samo oni ne daju lažne alarme i nisu osetljivi na uslove okoline. Securitonov SecuriSens LIST je temperaturni adresabilni senzorski kabl koji u rekordnom vremenu detektuje požar u početnoj fazi. Unutar senzorskog kabla, na razmaku koji može biti od jedan do deset metara, nalaze se veoma osetljivi senzori koji vrhunski tačno (±0.1K) signaliziraju svaki porast temperature i infracrvenog zračenja. Svaki senzor ili grupa senzora reaguju na prethodno podešene maksimalne i diferencijalne vrednosti temperature. Izmerena temperatura svakog senzora u kablu proverava se na deset sekundi, tako da se vreme detekcije požara svodi na minimum.

Senzorski kabl SecuriSens LIST SEC-20 je veoma otporan na agresivne temperaturne razlike. Sistem pouzdano funkcioniše na temperaturama od -40°C do +85°C, a kratkotrajno može da izdrži (i izmeri) i do +200°C. Zbog robustne oplate otporan je na najsurovije klimatske uslove, a metalna oplata ga štiti od EM smetnji. Sistem je usaglašen sa standardom EN 54-5 / EN 54-22, Class A1. Preko kontrolnog modula kontroliše se redundantnost kabla, dok se potpuna integracija sa SCADA sistemima ostvaruje pomoću standardnog serijskog ili IP MODBUS protokola.


Kompanija Securiton je ugradila temperaturni senzorski kabl u tunel Straževica 2 (dužine765m) koji se nalazi na obilaznici oko Beograda.

Kabl SEC-20 detektuje požar čak i pri uslovima brzog protoka vazduha u tunelu. Zahvaljujući infracrvenoj osetljivosti senzora na zračenje toplote, kabl će izvršiti alarmiranje i pre nego što dođe do povećanja ambijentalne temperature do postavljenog praga alarma. Tako će, na primer, u slučaju prolaska kroz tunel vozila sa zapaljenom prikolicom ili postojanja stalnog požara pri velikoj promaji kabl izvršiti alarmiranje i pre povećanja ambijentalne temperature do alarmnog praga, tj. pre nego što dođe do većeg razvoja požara.

SECURITON PROJEKTOVANJE, UGRADNJA I SERVISIRANJE

  • automatska dojava požara
  • gašenje požara sprinklerom i drendžerom
  • gašenje požara u kontrolnim sobama ekološkim sredstvima (NOVEC, FM-200, inertni gas, …)
  • detekcija gasa
  • video nadzor
  • kontrola pristupa
  • dojava provale i prepada
  • perimetarska zaštita
  • softver za integraciju tehničkih sistema.


Detekcija opasnih koncentracija gasova obezbeđuje pravovremeno upozoravanje i aktiviranje ventilacionog sistema u tunelu. Securiton nudi sisteme detekcije opasnih koncentracija otrovnih, zapaljivih i eksplozivnih gasova koji se mogu koristiti na objektima različitih namena: industrija, saobraćaj, podzemne garaže i sl.

Sistem za video nadzor je važna karika u tehničkoj zaštiti tunela. Securitonov proizvod je specijalni softver IPS-VideoManager za video analizu i snimanje, koji se koristi sa megapikselnim kamerama. IPS-VideoManager automatski obavlja video-analizu u realnom vremenu i detektuje rizične događaje. Posebno je praktičan za sisteme sa velikim brojem kamera ili za objekte sa posebnim bezbednosnim zahtevima.

Ovaj softver ima module za video-analitiku koji detektuju osobe, požar, dim, zaustavljeni automobil, ostavljeni prtljag, ispisivanje grafita ili druge vrste neuobičajenog i/ili rizičnog ponašanja.

Moguće je integrisati i postojeće analogne kamere i sisteme. Sistem je visoko efikasan zahvaljujući velikoj prilagodljivosti postojećim računarskim mrežama. Karakteriše ga izuzetna pouzdanost u analizi, snimanju, video menadžmentu i prenosu digitalnih video snimaka, kao i funkcionalnost, operativna efikasnost i lako korišćenje za sve potrebe i na različitim nivoima.

Tuneli su samo jedan od mnogih vrsta objekata gde je u potreba IPS-VideoManager sistema preporučljiva. Potencijalni korisnici su i: policija, aerodromski objekti, zatvorske ustanove, automobilska i petrohemijska industrija, nuklearna postrojenja, bolnice, muzeji, javni prostori i sl.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;