INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Planinska vila sa 3D perforiranom metalnom fasadom

11.06.2015. | Arch Daily

Izbegavajući tradicionalne fasade od drveta i kamena koje krase većinu planinskih kuća, arhitektonski biro Zdenek Trefil je obložio ovu planinsku vilu sa 3D perforiranim, valovitim metalnim fasadnim panelima.

Dizajn stvara pametnu barijeru protiv sunca i vetra, delujući kao neka vrsta drugog omotača drvenoj potkonstrukciji, uvećevajući pasivnu stranu vile. Cela struktura se nalazi na podijumu koji je napravljen od gabijonskih zidova koji su ispunjeni kamenjem.

Kuća, koja se zove Vila u Beskidi planinama, nalazi se u Češkoj i izgrađena je korišćenjem tradicionalnih lokalnih građevinskih tehnika koje su besprekorno pomešane sa modernom tehnologijom, uključujući i unakrsno-lamelirane drvene panele i noseće grede od nerđajućih čelika.

Unutrašnjost je projektovana na osnovu koncepta pod nazivom „plan libre“, u kojem su svi privatni prostori orijentisani ka jugu, dok su ulazni deo i javne površine okrenute ka severu. Veliki prozori omogućavaju prodor dosta sunčeve svetlosti, a najjače sunce se filtrira kroz metalnu fasadu.

Kuća je projektovana sa principima pasivne kuće, koristeći solarno grejanja za vodu i toplotne pumpe sa centralno grejanje u kući. Sav nameštaj je specijalno dizajniran i izrađen po meri za potrebe vile.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;