INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kuća kolekcionara oldtajmera

29.05.2015. | Ignant

Arhitektonski biro Wiel Arets Architects je projektovao kuću V za par ljubitelja i kolekcionara starih automobila, i ona je prošivena u okviru srednjovekovne urbane mreže Mastriha u Holandiji.

Pošto je parcela na kojoj se nalazi kuća uska i dugačka, praznine su isečene u maksimalno dozvoljenoj količini zapremine objekta kako bi se osigurao prodor prirodne svetlosti u unutrašnjosti. Pokriveni deo spoljašnjeg prostora služi kao otvorena garaža za vlasnikovu kolekciju Aston Martina.

Kuća je ogromna sa ukupnom površinom od 530 metara kvadratnih, i u nju se ulazi preko dva velika klizna vrata koji perforiraju prednju fasadu. Ova staklena ulazna vrata nemaju ručke niti ključaonice i otvaraju se daljinski preko ajfona, sa bilo koje tačke na planeti.

Kretanje kroz kuću se obavlja preko dva puta. „Sporo“ stepenište vodi od prizemlja do velike dnevne sobe, koja je povezana sa delimično povišenom kuhinjom i trpezarijom putem male rampe. „Brzo“ stepenište prelazi preko cele visine kuće i, zajedno sa platformom ligfa, omogućava diretnu vertikalnu prečicu do svih nivoa u kući.

Time je ova kuća, sa svojim višestrukim cirkulatornim intervencijama organizovana oko svojih vertikalnih komunikacija. Na vrhu „brzog“ puta je izlaz na veliku krovnu terasu koja je takođe najveći prostor u celoj kući, i nudi panoramske poglede na krovove Mastriha.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;