INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Solarna kuća napravljena od lokalnog materijala u Brizbejnu

27.05.2015. | Arch Daily

Vlažna suptropska klima u Australiji ne pretstavlja problem za dobro provetrenu i pasivno hlađenu kuću „Christian Street House“. Dvospratna porodična kuća je delo arhitektonskog biroa James Russell Architects i ona je pažljivo orijentisana kako bi se zaštitla od sunca i oluja u Klerfildu, severom predgrađu Brizbejna, Australija. Energetski efikasni dom se napaja solarnom energijom i izgrađen je od materijala lokalnog porekla, uključujući glinu i beton.

Naslonjena uz brdo, dugačka i pravougaona kuća se proteže od istoka prema zapadu. Visoki dvovodni krov je okrenut ka ulici i stvara sklonište za vrt i garažu. Dom je projektovan tako da ne zahteva puno održavanja, i on je izgrađen prvenstveno od cigle, drveta i betona lokalnog porekla.

Cigla i beton formiraju osnovu i konstrukciju kuće, dok netretirano drvo oblaže unutrašnje zidove i podove. Veliki prozori i otvori punih spratnih visina omogućavaju pasivno hlađenje kuće.

Kuća je podeljena na dva sprata: gornji nivo koji se nalazi u ravni sa ulicom i niži nivo koji je usečen u tlo. Gornji nivo se sastoji od velikog prednjeg trema, niza zajedničkih prostorija, kao i glavne spavaće sobe i povrtnjaka koji se nalazi u zadnjem delu imovine. Niži nivo se sastoji od tri spavaće sobe, centralnog dvorišta, kuhinje, dnevnog boravka i otvorenog bazena.

Solarna mreža kapaciteta 10KW je okrenuta ka severu i nalazi ze na vrhu kuće. Ona pruža dovoljno električne energije za zadovoljavanje potreba stanara. Kuća je takođe opremljena sa rezervoarom za skladištenje vode kapaciteta 20.000 litara.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;