INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kuća napravljena od vekni hleba

19.05.2015. | Inhabitat

Sigurno ste čuli za kuću od slatkiša, ali da li ste ikada videli kuću napravljenu od hleba? Muzej „La Triennale di Milano“ je nedavno otvorio novu izložbu „Umetnost i hrana“, čiji je kurator italijanski arhitekta Italo Rota, a koja spaja hranu, dizajn i arhitekturu u jednu izložbu posvećenu istoriji hrane i rituala vezanih za ishranu. Jedan od najinteresantnijih radova je bez sumnje Kuća od hleba, koja je nastala u periodu od 2004. do 2006. godine od strane njujorškog vajara Ursa Fišera.

Malena kuća, koja meri samo 5x4x5 metara, je bukvalno napravljena od hleba i prezli, uz podršku drveta, poliuretanske pene, silikona, akrilne boje, trake, vijaka i tepiha. Iskreni dizajn instalacije ostavlja svaki sastojak (materijal) izloženim, ne krijući činjenicu da se kuća drži pomoću osnovnog konstruktivnog rama.

Dok posmatrate strukturu, javlja se slika raspadanja hleba, jakog i ugodnog mirisa kvasca i strah da će se urušiti. Instalacija je bazirana na temi hrane, gostoljubivosti i potrošnje, što je slučajno savršena tema za trenutnu Svetsku izložbu u Milanu, čija je tema „Ishrana planete, energija života“.

Moto Expo-a je veoma otvorena i pozivajuća tema za umetničke, estetske, funkcionalne i filozofske interpretacije. Izložba La Trienalle i rad Ursa Fišera su deo zvaničnih događaja Expo 2015, i biće otvoreni do 1. novembra.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;