INFONET-468X60-BANNER

Savremeni dizajn objedinjuje dve škole u Francuskoj

04.05.2015. | Arch Daily

Ovaj projekat u gradu Žizor, Francuska, je nedavno ujedinio dve susedne institucije, srednje škole Luis Mišel i Luis Aragon, u dualnu modernističku i istorijsku strukturu. Arhitekte iz biroa archi5 su imali viziju spajanja ove dve škole kako bi olakšao pristup obrazovanju i protok saobraćaja, ali su oni takođe želeli da očuvaju istorijski srednjovekovni karakter grada.

Vrhunac ove strukture je most/pasarela koja spaja prethodno odvojene zgrade srednjih škola. Ova formacija smešta sve pogodnosti učeničkog života, uključujući učionice i amfiteatre. Stakleni prozori puštaju toplu svetlost u prostorije sa čistim i jednostavnim drvenim akcentima.

Enterijer učeničkih oblasti je takođe očaravajući prizor. Visoki vrhovi na krovu fiskulturne sale pružaju čudnovat, asimetričan dizajn ovom ogromnom otvorenom prostoru. Prostrane učionice pružaju miran predah od fiskulturne sale za studente i nastavno osoblje podjednako.

Spajajući element objekata takođe služi kao simbolična veza između učeničkog života i potreba nastavnika. Obližnja plaza je mesto za druženje, a igralištima za svaku školu se može pristupiti preko mosta, što obezbeđuje osećaj povezanosti za svih 1.500 učenika.

Novi dizajn srednjih škola Luis Mišel i Luis Aragon je zadivljujući projekat koji povezuje učenike i nastavno osoblje u jedno razigrano okruženje, i koji pritom odaje počast istorijskom karakteru grada.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;