INFONET-468X60-BANNER

Kristalni nameštaj koji raste

28.04.2015. | Inhabitat

Diskutabilno je da li konceptualni nameštaj japanskog dizajnera Tokuđina Jošioke definiše ili prkosi prirodi, ali nema sumnje da će vas njegova kristalna garnitura za sedenje ostaviti zatečenim.

Kao deo njegove izložbe „Druga priroda“ posetioci su mogli da gledaju kako kristalne stolice rastu u velikim akvarijumima ispunjenim sa mineralnim rastvorom. Iako oblik vlakana u početku navodi kristale u oblike stolica, Jošioka dodaje novu dimenziju tako što omogućava stolicama da same biraju svoju formu.

Umesto da omogući vlaknastim poliesterskim oblicima da budu preuzeti od strane kristalnih sturktura (slično načini na koji slatkiš raste u slatkoj vodi), Jošioka podstiče kristale da biraju svoje pokrete puštajući im klasičnu muziku u rezervoarima. Na taj način od daje kristalima život i ostvaruje ono što on naziva „oličavanje lepote rođene u slučajnosti“.

Jošiokin eksperiment ne znači sugerisanje da je uzgoj kristalnih stolica održiv metod za masovnu proizvodnju nameštaja. Izložba, koja je prikazana u Tokiju, je umesto toga podsetnik da iako živimo u dobu brzo razvijajuće tehnologije, i dalje postoji kreativnost u prirodi koja prkosi ljudskoj mašti.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;