INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kuća na grebenu u Aspenu napajana geotermalnom energijom

20.04.2015. | Inhabitat

Ukoliko vas pogled na snežne planine čini srećnim, onda ćete definitvno zavoleti kuću „Wildcat Ridge“, objekat napajan geotermalnom energijom koji se može pohvaliti sa prekrasnim pogledima na Aspen u Kolaradu, SAD.

Projektovana od strane arhitektonskog biroa Voorsanger Architects, kuća se nalazi na visini od 2.804 metara i napravljena je sa minimalnim otiskom na okolinu - što je važan obzir projektovanja imajući u vidu krhku i izazovnu okolinu.

Kuća se proteže od severa ka jugu duž uzdužne paralele ivice planinskog grebena i obložena je sa neprekidnim staklenim površinama od poda do plafona koje pružaju maksimalne panoramske poglede na planinske pejzaže.

Dvospratna kuća se pruža na 1.328 metara kvadratnih i izgrađena je na parceli koja je bila prethodno pripremljena za gradnju stambenih kompleksa. Arhitektonski biro je vizuelno i fizički smanjio uticaj strukture na pejzaž stvaranjem jednostavne fasade od stakla i peščanika, gradnjom sa lokalnim prirodnim materijalima, pošumljavanjem prethodno očišćenje parcele i održivim napajanjem doma sa 72 geotermalna izvora i generatorom.

Projekat je definisan sa tri glavna elementa: savijeni čelični krov koji nosi velika opterećenja od snega i koji se dramatično pruža konzolno preko prilaza; veliki kameni zid prekriven mahovine visine 4 metara koji polovi kuću na istok i zapad, i sakriva konstruktivne stubove; i ogromna prostranstva staklenih povšrina pune spratne visine koje nude panoramske poglede na planinu.

Zapadno krilo je orijentisano ka najdramatičnijim planinskim karakteristikama i smešta zajedinčke prostorije, radnu sobu i glavnu spavaću sobu. Istočno krilo, koje sadrži gostinjske spavaće sobe, gleda na manji planinski lanac. Unutrašnji zidovi, podovi i plafoni su obloženi u crnoj orahovini.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;