INFONET-468X60-BANNER

TRUMPF-ov TruTool TPC 165: Nezamenjiva mašina za precizno sečenje sendvič panela – SV TECHNOLOGIES-CONSULTING

09.04.2015. | Gradjevinarstvo.rs

Još jedna građevinska sezona je pred nama, a i ove godine će se najveći broj objekata za industriju, usluge i trgovinu praviti upotrebom sendvič panela. Razlog je jednostavan: gradnja je jeftinija, radi se brže, a toplotna izolacija je ista ili bolja nego kod drugih metoda gradnje.

Toplotni gubici na panelu debljine 80mm su nalik na gubitke na zidu od cigle debljine 360mm. Istovremeno, da bi se zadržali pozitivni efekti ovog sistema gradnje, neophodno je da su svi otvori i ukrajanja precizno izrađeni, bilo da su za prozore i vrata, ili su prolazi za ventilaciju ili elemente konstrukcije hale. Iskusni graditelji znaju da je vreme potrebno za postavljanje sendvič panela, uključujući ugradnju prozora ili neplanirane dorade na konstrukciji, često dva i više puta duže od vremena koje je potrebno za podizanje čelične konstrukcije.

Upravo zato želimo da vam predstavimo TRUMPF-ov novi TruTool TPC 165: mašinu za precizno sečenje panela i izradu otvora na bilo kom mestu na panelu. Precizno sečenje panela, ukrajanje i pravljenje otvora, dorade i sve ostale aktivnosti sečenja sa ovom mašinom su brze i lake, a nisu više potrebne ni predrupe ni obeležavanje otvora sa obe strane panela.

Postoje razne uobičajene metode sečenja i pravljenja otvora, ali sve one imaju i svoja ograničenja:

Paneli se mogu seći i cirkular-testerama, ali za deblje panele su potrebne veće statične testere sa kojima je teže raditi. Materijal se onda donosi do njih, a paneli mogu biti veliki i komplikovani za manipulaciju što traži dodatno ljudstvo i prostor na gradilištu. Zbog kružnog oblika testere, otvor prosečen na jednoj strani ne dohvata na istom mestu na drugu stranu pa ostaju neobrađene zone na ćoškovima otvora koje želite da napravite. Dovršavanje ovog sečenja zahteva prevrtanje panela koji može biti i po nekoliko metara dugačak.

Ubodne testere su pogodnije zato što, za razliku od cirkulara, mogu da uđu i u ćoškove koji se seku. Ipak manje su precizne zbog bočnog izvijanja vrha testere što dovodi do smaknute gornje i donje konture sečenja, a ona dalja od mašine uvek je i talasasta – što se kasnije možda mora pokrivati metalnim lajsnama.

Ugaone brusilice su verovatno najpopularniji alat za sve namene u Srbiji! Ipak, za ovu namenu su i najgori izbor: toplota od sečenja uništava površinsku zaštitu na spoljnom sloju panela, a varnice od sečenja površinskog sloja izazivaju topljenje penastog jezgra panela. Drugim rečima, u zoni oko otvora koja je i najosetljivija postojaće problem i sa spoljnom zaštitom panela i sa toplotnom izolacijom zbog istopljene pene unutar panela.

TruTool TPC 165 radi poput motorne testere sa zakretnim listom. U sklopljenom položaju se postavlja na panel i po uključivanju motora se povlačenjem ručice na gornjoj strani aktivira mehanizam koji će list sa lančanom testerom dovesti do površine panela. Nakon prosecanja najpre gornjeg pa potom i donjeg sloja, list će doći u vertikalan položaj. Tada je moguće kretanjem unapred ili unazad pravilno proseći celu liniju sečenja, bez mrtvih zona karakterističnih za cirkular testere. Delimičnim zakretanjem lista i zabravljivanjem, moguće je prosecanje samo jedne strane panela i dela penastog jezgra. Opcioni lenjir se može koristiti da bi se mašina vodila čak i preciznije, što dodatno olakšava rad. Sa svojih desetak kilograma težine veoma je lak za upotrebu čak i na već ugrađenim panelima, a moguće ga je koristiti pri radu na skelama, na već postavljenim krovovima, itd. Rad sa debelim panelima ili panelima koji su valoviti jednako je lak i jednostavan.

Zbog svojih karakteristika, građevinari širom Evrope su prepoznali ovu mašinu kao ključnu alatku da bi se posao na objektu završio brže, kvalitetnije, bez dorada i popravki, a čak i sa manje angažovanog ljudstva. Na ovaj način brže je i lakše završiti čak i velike i komplikovane objekte i naravno što pre preći na sledeće ugovorene objekte.

Mašinu TRUMPF TruTool TPC 165 moći ćete da vidite na Sajmu građevinarstva u Beogradu (April) i na Sajmu tehnike i tehničkih dostignuća (Maj), kao i kod svih dobro opremljenih građevinskih ekipa, a takođe i kod zastupnika TRUMPF-a – firme SV Technologies&Consulting.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;