INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Energetski efikasna kuća na plaži izgleda kao zbijeno planinsko selo

02.04.2015. | Inhabitat

Kuća na Stinson plaži, delo arhitektonskog biroa Wnuk Spurlock Architecture, je pametno, održivo prebivalište ušuškano u planinskom pejzažu obale severno od San Franciska, SAD.

Kuća poseduje održive proizvode kao što su bambus podovi, visoko efikasne sanitarije i reciklirajuću metalnu konstrukciju. Niz jednospratnih volumena se terasasto pruža duž planinskog pejzaža i smanju površinu same kuće, pružajući mnoštvo prelepih pogleda na okolinu.

Kuća je organizovana oko centralnog dvorišta koje evocira osećaj malog, zbijenog sela. Dvorište se deli na dva dela: glavno prebivalište, i gostinska kuća, tj. bazenska kuća. Veliki operabilni prozori, obilje zelenila i otvoreni prostori zamagljuju liniju između enterijera i eksterijera i čine da se zgrada uklopi u prirodno okruženje.

Dok je eksterijer obložen u kombinaciji prirodnih i recikliranih materijala i suptilno zasenčenih fibrocementnih panela, metalni paneli bakarne patine i bronzom obložen cink pomažu u identifikaciji posebnih funkcija u unutrašnjosti kuće.

Solarni energetski sistem i strateški plasirani operabilni prozori čine kuću energetski efikasnom i maksimiziraju izloženost morskim povetarcima, pružajući sistem prirodnog hlađenja i eliminišući potrebu za mehaničkim sistemima za klimatizaciju.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;