INFONET-468X60-BANNER

Elastični drveni neboder napravljen od fleksibilnih kocki

17.03.2015. | Inhabitat

Ovaj sjajni neboder projektovan od strane biroa Weingartner Architects će biti izgrađen 70 odsto od drveta i delovaće kao struktura koja sadrži vrtove i fleksibilne zelene stambene prostore.

Nazvan „Elastični drveni neboder II“ (Elastic Woodscraper II), prototip može da primi do devet takozvanih „nebeskih kocki“ prikačenih na centralno betonsko jezgro. Svaka kocka je opremljena da tehnologijom za održivo stanovanje i krovnim terasama, koje mogu da imaju ulogu zajedničkih prostorija i urbanih bašti.

Nebeske kocke takođe deluju kao pojedinačne stambene jedinice sa prozorima pune spratne visine i puno prirodnog osvetljenja. Svaka bi uključivala krovne terase koje bi mogle da se koriste na različite načine: kao igrališta, urbane bašte, područja za roštiljanje ili za sunčanje.

Stakleni omotač bi imao karakteristike prenosa svetlosti koje mogu da smanje troškove grejanja i klimatizacije i elimnišu potrebu za roletnama ili zavesama.

Pored energetski efikasne staklene fasade i zelenih površina, zgrada bi koristila kombinovanu stanicu za proizvodnju toplote i električne energije, kao i sistem za rekuperaciju toplote, koji bi mogli biti praćeni putem različitih aplikacija i obeležja instaliranih unutar stambenih jedinica.

Drveni neboder bi uskoro mogao da postane realnost, pošto su arhitekte već u pregovorima sa investitorima u Švajcarskoj.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;