INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Vertikalni Zoo: Neboder umotan u bujno zelenilo pruža utočište za životinje

18.02.2015. | Inhabitat

Do sada smo videli gomile predloga urabanih vertikalnih farmi, ali nismo nijedan put čuli ni videli predlog vertikalnog zoo vrta. Zašto ne bismo koristili istu teoriju i tehnologiju koju smo koristili za gajenje organskih proizvoda i uzgoj životinja i primenimo ih za gradnju više kompaktnijih i održivijih zooloških vrtova?

Vertikalni Zoo je predlog meksičkog biroa BuBa Arquitectos i predstavlja izbalansiran i održivi prostor gde ljudi i životinje mogu da koegzistiraju u harmoniji. Zgrada u obliku zvezde je obmotana u bujnoj vegetaciji i koristi strategije zelene gradnje za smanjenje dobijanja toplote, podstičući prirodnu ventilaciji i upijanje kišnice. Neboder je u potpunosti samoodrživ i njegov cilj je da bude održivo utočište za sve vrste životnjskog carstva.

Zoološki vrt je izgrađen od nivoa u obliku šestokrake zvezde projektovane radi uvećavanje prostora, pružanja pogleda i optimalne dnevne svetlosti i cirkulacije. Ona se zasniva na nukleusu ili deblu iz koga nastaju šest grana, svaka po 20 metara kvadratnih u veličini sa različitim programskim funkcijama.

Ovi programski blokovi obezbeđuju prostor za zoo aktivnosti, potrebe posetilaca, administraciju, cirkulaciju i ventilaciju, kao i prostor za održivost. Nivou u obliku šestokrake zvezde su modularni po dizajnu i mogu biti naknadno dodati na vrhu po potrebi.

Bujno lišće okružuje neboder i štiti stanovnike od prirodnih nepogoda, stvarajući opštu sliku o prirodnoj harmoniji. Vertikalni zoološki vrt je u potpunosti samodovoljan i on je u stanju da obezbedi vodu i energiju za sopstvene potrebe preko sakupljanja kišnice i solarnih panela. Raspored nivoa u obliku zvezde podstiče prirodnu ventilaciju i poboljšava poglede. Višestruke kule mogu biti izgrađene zajedno kako bi se stvorio međusobno povezani kompleks veće površine.

Vertikalni Zoo je projektovan na takav način da bude posvećen podjednako životinjama koje su u njemu, kao i posetiocima koji ga posećuju i podstiče susrete i kohabitaciju kao način promovisanja staloženosti između vrsta. Iako zoo vrtovi nisu uvek najhumanije mesto za životinje, možda će doći dan kada ćemo morati zaštiti vrste od ukupnog izumiranja. Ovaj vertikalni zoo vrt pokušava da pronađe održivo rešenje.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;