INFONET-468X60-BANNER

Zakrivljena kuća koristi pasivno hlađenje i lokalne materijale u Indiji

03.02.2015. | Arch Daily

Arhitektonski biro iStudio Architecture iz Mumbaija je nedavno završio Kuću od cigli, zakrivljenu i organsku strukturu koja izgleda kao savršeno mesto za vežbanje joge.

Smeštena u ruralnom gradu Vadu u blizini Mumbaija u Indiji, kuća od 232 metara kvadratna je izgrađena od lokalnog materijala poput cigli, kamena, drveta, bambusa i ferobetona radi smanjivanja troškova i pružanja zemljanog osećaj unutar kuće.

Kuća je takođe projektovana sa sendvič zidovima od cigle, pasivnim tehnologijama i velikim otvorima koji puštaju veliku količinu prirodnog svetla unutar kuće i pružaju poglede na okolni seoski pejzaž.

Kuća od cigli je inspirisana delima i filozofijom arhitekata Lori Bejker i Nari Gandi, a njene krivudave forme preuzimaju oblik biljke koja organski potiče iz zemlje i otvara se ka nebu.

Višestruki otvori u zidovima od cigli i kamena i plafoni omogućavaju unakrsnu ventilaciju koja hladi unutrašnjost kuće uprkos toplim i vlažnim temperaturama u regionu. Upotreba izloženih prirodnih materijala i obilje prirodne svetlosti zamagljuju liniju između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora.

Unutrašnjost je organizovana oko centralnog dvorišta koje poseduje omanji bazen za hlađenje enterijera i posađeno drveće. Otvoreni prostor je okružen sa dnevnim boravkom i kuhinjom sa podignutom platformom koja je obojena u tirkiznu boju kako bi se stvorila iluzija produžetka bazena.

Stepenice vode iz centralnog prostora do radnog prostora i spavaće sobe koji se nalaze na prvom spratu. Glavna spavaća soba se nalazi iza stepeništa kroz velika drvena vrata koja su ukrašena sa detaljima u obliku stabla.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;