INFONET-468X60-BANNER

Kako odabrati klima uređaj koji odgovara vašem domu?

16.01.2015. | Gradjevinarstvo.rs

Kupujete novi klima uređaj za vaš dom? Pročitajte nekoliko saveta koji će vam pomoći da odaberete klima uređaj zasnovanih na energetskoj efikasnosti, klimatskim uslovima i količinom buke.

Sistemi klimatizacije, grejanja i hlađenja (KGH) konzumiraju oko 40 do 50 odsto sve električne energije u domovima, tako da je efikasnost KGH sistema izuzetno važan aspekt za ukupnu potrošnju energije u objektu.

Šta je KGH?

KGH je skraćenica za klimatizaciju, grejanje i hlađenje, i akronim za unutrašnji vazduh. Pa zapamtite kada vaš projektant ili izvođač koriste termin KGH, on ili ona govore o čitavom sistemu vazduha u objektu.

Klima uređaji

Klima uređaji mogu biti poređeni na mnoštvo dimenzija. Svakako je efikasnost jedna od glavnih pokretača, i sa uvek rastućim cenama gasa i električne energije, efikasnost je postala izuzetno važna.

Generalno postoje tri faktora o kojima treba misliti prilikom odabira klima uređaja:

1. Efikasnost - Kupite najefikasniji klima uređaj na raspolaganju, posebno ako se nalazite u toplijim krajevima. Efikasnost se odnosi na količinu energije koju će sistem zahtevati kako bi funkcionisao. Specijalisti za KGH sisteme koriste ono što se zove SEER brojeve za ocenjivanje i upoređivanje različitih sistema za hlađenje.

SEER je skraćenica za „Seasonal Energy Efficiency Rating“. Ovo je standardizovan test, i što je veći SEER broj, klima uređaj je efikasniji. Minimalna efikasnost je 13 (ranije je bila 10) i ona ide sve do 18. Uverite se prilikom kupovine klima uređaja da on ima SEER rejting od minimum 13 ili veći.

2. Regionalna klima - Prilikom projektovanja objekata, važno je znati spolašnje faktore koji će morati da budu uzeti u obzir. Nije isto projektovati KGH sistem za jug Crne Gore i sever Srbije.

3. Buka - Interni zvuk je podjednako bitan kao i zvuk koji dolazi spolja iz spoljašnje jedinice klima uređaja koji je postavljen ispod prozora vaše sobe. Kupite što je više moguće tišu klimatizacionu jedinicu.

Sa znanjem o ova tri faktora, vaš izvođač i prodavac klima uređaja vam može pomoći na pravi način u odabiru klima uređaja.

Koliko velika klimatizaciona jedinica treba da bude?

Mnogi domovi imaju klima uređaje koji su preveliki ili premali za njih, što može dovesti do gubitka hlađenja i visokih energetskih troškova. Koristite ove savete kako biste odredili pravilno dimenzionisanje klimatizacione jedinice.

Mnogo ljudi misli da će veća jedinica bolje grejati ili hladiti njihov dom. Ali to zaista nije tako. Jedinica pravilne veličine koja nije prevelika će mnogo efikasnije funkcionisati u održavanju boljeg i ujednačenijeg komfora u vašem domu.

Nemojte nešto kupovati samo zato što je skuplje nego što treba da bude samo zbog njihove veličine. Pronađite klima uređaj pravilne veličine ili kapaciteta hlađenja koji treba vašem domu.

Komponente veličine klima uređaja - Postoji nekoliko komponenti koje utiču na pravilno dimenzionisanje klima uređaja:

  • Geografija
  • Vreme grejanja i hlađanja
  • Prozori u kući

Postoji gomila kvarova, tipa na kompresoru i drugim sistemima, koji nemaju nikakve veze sa opremom, već sa nepropisno dimenzionisanim ili ugrađenim klima uređajem. Ukoliko predimenzionišete klimatizacioni sistem u vašem domu, on će raditi samo u malim, kratkim rafalima. I pošto radi u kratkim vremenskim periodima, on nema mogućnost da odvlaži vazduh u vašem domu.

Kada je sistem za hlađenje pravilne veličine, on radi malo duže svaki put kada se uključi, i tokom ovog dužeg perioda funkcionisanja, on obezbeđuje hlađenje - i pride će odvlažiti vazduh i pružiti bolji komfor u domu. Dakle, suština je da veće nije uvek i bolje.

Čak i orijentacija kuće može imati veliki uticaj na dimenzionisanje sistema za hlađenje, što inženjeri svakako jako dobro znaju. Način na koji su prozori postavljeni, na primer. Da li oni gledaju na sever ili jug? Ovo će svakako povećati opterećenja grejanja ili hlađenja.

Pošto je dimenzionisanje toliko važno kod kućne klimatizacije, kako se određuje ta veličina je od ključnog značaja.

Savet: Kada birate klima uređaj za kuću, imajte na umu da je bolje uzeti manji nego veći klima uređaj. Manji sistem možda radi malo češće, ali će njegov rad koštati manje. Veći sistem će koštati više, biće neefikasan, troši više energije i to sve košta više na duge staze.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


SAUTER-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

GEALAN RS
GEALAN RS
BEOGRAD-BATAJNICA
www.gealan.rs

ATM
ATM
SUBOTICA

CLIVERE
CLIVERE
BEOGRAD-ZEMUN
www.clivere.com

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;