INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Dramatična kristalna koncertna dvorana ima predivan prizmatični enterijer

12.01.2015. | Inhabitat

Arhitektonski biro Barozzi Veiga iz Barselone je nedavno završio koncertnu dvoranu u Poljskoj koja je u potpunosti obložena staklom i slična je skupu ogromnog belog kvarca koji viri iz zemlje.

Sa zašiljenim krovnim ravnima, dramatični profil zgrade je inspraciju vukao iz „fragmentisanog urbanog profila“ poljskog grada Ščećin i završen je sa lepo uređenim pozorišnim i prizmatičnim enterijerom. Arhitektonski biro Barozzi Veiga je osvojio konkurs za projektovanje zgrade Koncertne dvorane Ščećinske filharmonije pre sedam godina.

Umotana u providnu fasadu od rebrastog stakla, koncertna dvorana od skoro 13.000 metara kvadratnih je ispunjena sa obilnim prirodnim svetlom u toku dana i sija kao sjajni beli fenjer noću. Biro je vukao inspiracio iz vida muzičkih orgulja, i izvajao masu objekta na sličan način sa mnogim tankim vertikalnim elementima nagomilanih u jednu impresivnu formu.

Višespratna koncertna dvorana se sastoji od simfonijske dvorane kapaciteta od 1.000 mesta, manje koncertne dvorane za kamernu muziku sa 200 mesta, kao i sa različitim prostorijama za sastanke.

Iako je veći deo unutrašnjosti uglavnom bele boje i minimalistički urađen, glavna simfonijska sala ima dramatična i teksturalni dizajn. Ugaoni trouglasti paneli i dezeni vire sa zidova i plafona dvorane, a pokriveni su sa bogatom i reflektivnom zlatnom bojom.

Ovi ornamentalni, ali i funkcionalni paneli su „projektovani prateći Fibonačijev niz čija fragmentacija se povećava sa udaljenošću od scene“, pišu projektanti. „Oni daju oblik ornamentalnom prostoru koji podseća na klasičan dizajn enterijera operskih kuća koji su prekrivani sa pozlatom.“

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;