INFONET-468X60-BANNER

Kružni studenjak u Kopenhagenu

25.12.2014. | Inhabitat

„Tietgenkollegiet“ je interesantan kružni studenski dom smešten u Orestadu nedaleko od Kopanhagena, Danska. Tietgen stambena hala je projektovana od strane biroa Lundgaard and Tranberg, i ona nije samo jedna od najatraktivnijih studenjaka koji smo mi videli, već je i daleko van svih liga sa zajedničkim kuhinjama, radionicama, kafićima, muzičkim sobama i centralnim dvorištem!

Ovaj odličan studentski dom je sada društveni prsten koji inkorporira pametan dizajn i zabavne, funkcionalne koncepte koje nas čine nostalgičnim za fakultetom.

Studenjak je visok sedam spratova i sadrži 360 soba smeštenih u blokovima od po dvanaest. Svaka soba je okrenuta van kruga i ima panoramske poglede na kanal i druge elemente okruženja. Zajedinčke prostorije, saloni i kuhinje okružuju unutrašnje dvorište. Kružni dizajn stvara osećaj jednakosti i jedinstva, dok jedinstveni naizmenični prozori i terase soba pružaju širok spektar stambenih mogućnosti.

Fasada je napravljena od jedinstvene legure bakra i poseduje klizne particije koje su inspirisane sa tradicinalnom kineskom arhitekturom Haka kuća. Legura održava površinu zgrade čistom i zaštićenom, i ona će stariti sa bogatim tamnim tonom, ublažavajući potrebu za obnovom. Američki hrast i staklene particije se smenjuju preko celog zida od legura, stvarajući dinamičnu fasadu koja takođe podstiče protok svežeg vazduha i sunčeve svetlosti.

Unutar studenjaka, izloženi beton i pod od magnezijuma čine velike prostore izuzetno izdržljivim i lakim za održavanje, dok paneli od ekološka brezine šperploča dele manje sobe. Izabrani materijali takođe pomažu u izolovanju zajedničkih prostorija studenjaka. Studenti vole svetlo obojene zavese, mašine za pranje rublja i poštanske sandučiće koje savršeno povezuju sirove, prirodne materijale koje ih okružuju.

Druge pogodnosti uključuju mesto za skladištenje bicikala, auditorijum, krovnu terasu, kao i ispunjen kalendar pun društvenih aktivnosti koje studenjak pruža. Određeni procenat soba je rezervisan samo za međunarodne studente, pa ukoliko planirate da se vratite na fakultet u neko skorije vreme, zgrabite svoje kofere i pravac Kopenhagen!

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;