INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Prozori od staklenih blokova: Pet koraka za uspešnu instalaciju

11.12.2014. | Gradjevinarstvo.rs

Stakleni blokovi nisu novi proizvod, ali sada su ponovo u modi. Tradicionalno se oni koriste za pregrađivanje tuš kabine ili da popune prostor gde je bio prozor. Međutim, nema razloga da se ne koriste na primer za izradu stola ili neke atraktivne spoljne pregrade. Koriste se da bi se obezbedilo dodatno svetlo, u boji ili ne ove staklene prizme mogu vaš dom učiniti veoma zanimljivim.

Stakleni blokovi

Poput mnogih proizvodnih kategorija, opcije za instalaciju staklenih blokova (prizmi) su proporcijonalno porasle zbog povećenih dizajnerskih mogućnosti. Pre mnogo godina, blokovi su napravljeni u veličinama 20x20x10cm u nekoliko dezena i postavljani unutar prozorskog otvora (obično od strane obučenih zidara) blok po blok sa malterom između, što i nije baš bilo lepo, ali je funkcionisalo.

U današnjem svetu, ljudi žele da koriste staklene blokove na mnogo kreativnije načine u različitim vrstama otvora i pregrada za širok spektar upotrebe, i oni ne moraju da se oslanjaju jedino na zidare koji će obaviti posao. Narednih pet instalacionih koraka će vam pomoći u premišljanju o tome šta vam je potrebno da sami postavite prozor od staklenih blokova.

Staklene prizme

Prvi korak - Zapitajte se koje vam je veličine prozorski otvor! Veličina otvora je bitan faktor prilikom postavke vašeg novog prozora od staklenih blokova. Postoje dva osnovna načina za postavljanje prozora od staklenih prizmi:

  • Opcija 1: Kao samostalni prozorski panel ili kao panel ugrađen u vinil ili metalni uramljeni prozorski sistem.
  • Opcija 2: Postavka staklenih blokova jedan po jedan u unutrašnjost otvora.

Problem kod postavke staklenog bloka (staklene prizme) leži u tome što je to težak materijal za rukovanje. Za većinu otvora manjih od 2,5 metara kvadratnih, razmotrite opciju 1, prozor od blokova izgrađen kao panel (ili sekcije), nasuprot opciji 2. Opcija 2 je obično teža, skuplja i zahteva veći nivo veštine. Za prvu opciju možete dobiti panel od staklenih blokova napravljen od strane proizvođača, što često štedi vreme i novac.

Staklene prizme

Drugi korak - Zapitajte se gde se prozor od staklenih blokova postavlja. Ključni faktor u postavci prozora od staklenih blokova jeste da li se on postavlja u novogradnju ili prilikom rekonstrukcije, kao i koji je tip konstrukcije koji nosi prozor. U nastavku su neke preporuke za oba slučaja.

Za većinu otvora ispod 2,5 metara površine kod projekata novogradnje najbolje je kupiti panel od staklenih blokova sa vezivnim materijalom od maltera ili silikona koji može biti postavljen u taj otvor i popunjen sa malterom na vrhu, stranama i dnu.

Kod projekata rekonstrukcije, ukoliko ne možete podesiti da postavite novi panel od staklenih blokova u postojeći okvir prozora od drveta (kod novijih prozora su ramovi manji, te nije izvodljivo), morate izvaditi ceo štok prozora i omalterisati sa strana panel od staklenih blokova koji će biti postavljen u otvor.

Stakleni blokovi

Treći korak - Zapitajte se šta je to što trebate da koristite za postavku staklenih blokova. Možda ste čuli različite stavove o tome kako treba postaviti staklene blokove (najčešće metode jeste korišćenje maltera ili silikona). Dok vam neke kompanije mogu reći da je samo jedan metod ispravan, one u stvari često samo pokušavaju da nagovore ljude da kupe njihov proizvod. Trebalo bi da izaberete metod u kome će veličina panela najbolje stati u otvor (osiguravajući da spojevi budu ujednačene veličine i da ne prelaze 2,5cm u veličini). Ispod ćete pronaći neke prednosti i mane zidanja prozora i zidova sa malterom i silikonom:

  • Prednosti maltera u odnosu na silikon: malter je tradicionalan način izgranje prozora od staklenih blokova. Prednosti ovog sistema su sposobnost menjanja veličine spojeva (što je od pomoći kada imate nepravilnu ili čudnu veličinu otvora); spojevi od maltera mogu biti završeni u boji tako da odgovaraju postojećem okruženju; i veoma je teško izbiti stakleni blok iz omalterisanog sistema.
  • Prednosti silikona u odnosu na malter: silikon je poželjan ukoliko želite izgled koji podseća kao da je cela površina izgrađena od stakla, ili ako želite manji prozor u otvoru (silikonski spojevi su manji od malterskih). Takođe, postavka staklenih blokova sa silikonom je čistija od one sa malterom.

Zidanje steklenim blokovima

Četvrti korak - Zapitajte se kako da savladate otvore veće od 2,5 metara kvadratna. Kada otvori postanu veći od 2,5 metara kvadratna (što se dešava većinom u komercijalnim, inudstrijskim ili institucionalnim prostorima) često je bolje izgraditi prozor od staklenih blokova komad po komad (blok po blok), i to zato što bi paneli bili jako veliki, teški i skoro nemogući za rukovanje. Sa otvorima ovih veličina moraćete da se držite sledećih smernica za postavljanje:

  • Prozori obično zahtevaju mekani spoj na vrhu i stranama otvora - prozori veći od 2,5 metara kvadratnih moraju da imaju više prostora za širenje i zahtevaju popunjavanje rupa sa pur penom na stranama i vrhu. Za veće otvore, aluminijumsko ili metalno ojačanje je potrebno.
  • Industrijski čelik ili aluminijum su potrebni ako su otvori veći od 2,5 metara kvadratna. To ćete učiniti postavljanjem šipki u malter između prizmi u svakom trećem redu horizontalno i vertikalno, armaturu morate povezati sa nosećim delom, u gornjem delu i sa strane. Koristite armaturu fi 6 za ojačanje, I gredu ili T gredu.

Zid od staklenih blokova

Peti korak - Zapitajte se zašto biste sve ovo sami radili ako vaše umeće ili fizička sposobnost nije dovoljna za ovu vrstu postavke. Ukoliko ne možete sami da postavite vaš novi prozor od staklenih blokova, pozovite profesionalce koji će to uraditi za vas. Njih možete pronaći ovde. Ovo će olakšati proces, smanjiti troškove i poboljšati kvalitet krajnjeg proizvoda.

Sada kada imate sve korake vezane za postavku staklenih blokova izlistane, spremni ste da ili isprljate ruke ili unajmite pravog profesionalca koji će vašu zamisao provesti u delo.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;