INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Veštačko drvo-vetroelektrana u Francuskoj

04.12.2014. | Gizmag

Uopšteno govoreći, čudna pojava vetroturbina uparena sa činjenicom da one najbolje funkcionišu kada su visoko i na otvorenim površinama ih je prognala u nenaseljena mesta, pa čak i na more. Ali francuski preduzetnik smatra da njihovo vajanje u oblik veštačkog drveta može dovesti do šireg prihvatanja u urbanim centrima, koristeći niske vetrove koji cirkulišu oko zgrada i ulica za proizvodnju električe energije.

Vetro-drvo (Wind Tree) je zamisao Žeroma Mišod-Larivijera, koji je osnovao francusku kompaniju New Wind kako bi drvo dostavio na tržište. Njegov tim će postaviti prototip Vetro-drveta na trgu Konkord u Parizu u martu 2015. godine, što je demonstracija za koju oni kažu da će podići svest o obnovljivoj energiji u gradu.

Sa 72 veštačka lista koji imaju ulogu mikro-turbina koje se vrte na vertikalnoj osi, Vetro-drvo je proejktovano za iskorišćavanje više nežnijih vetrova. Inženjeri kažu da ovo može da se primeni i na povetarce koje duvaju jako sporo (do dva metra u sekundi), što će turbinu učiniti efikasnom više od 280 dana u godini. Njegova snaga se obračunava na 3,1kW.

Čelično drvo je visoko 11 metara i meri 8 metara u prečniku. Rad turbina je navodno u potpunosti nečujan, a svi kablovi i generatori su integrisani u lišću i granama drveta. Kompanija New Wind predviđa da bi moglo biti ili priključeno na zgrade preko glavne centrale ili povezano na mrežu preko invertera.

Ukoliko se na kraju probije na tržište, Vetro-drvo će koštati 29.500 evra. U video snimku ispod možete videti lišće (vetroturbine) kako se pokreću.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;