INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Neverovatna priča o tome kako se fekalije iz Burdž Kalife odvoze van grada kamionima

01.12.2014. | Gizmodo

Pomislili biste da najviša zgrada na svetu - struktura koja zahteva neverovatno kompleksan inženjering i tehnologiju kako bi postigla svoju visinu - ima jednako impresivan kanalizacioni sistem. Nažalost, to nije slučaj jer ona nije zakačena na opštinski kanalizacioni sistem - tako da kada vršite nuždu u Burdž Kalifi, taj otpad se, verovali ili ne, odvozi kamionima van grada!

Da ponovimo, odvozi kamionima van grada! Mi smo iskreno zapanjeni sa neefikasnošću takvog sistema. Jedna od najnaprednijih zgrada na svetu se oslanja na zastareli metod transporta fekalija do postrojenja za preradu izvan grada. Tako da zapamtite, ako se desi da posetite Burdž Kalifu i koristite toalet tamo, neki nesrećni čovek će morati da prikupi vaše fekalije i odveze ih van Dubaija.

Kejt Ašer (Kate Ascher), autor knjige „The Heights: Anatomy of a Skyscraper“ (Visine: Anatomija nebodera), je objasnila šta se dešava sa kanalizacijom iz Burdž Kalife i drugih visokih zgrada u Dubaiju. Postoji mnoštvo visokih zgrada u Dubaiju i mnoge od njih nisu povezane sa opštinskom kanalizacijom. Čini se da je izgradnja nadmašila postavku takve važne komponente bilo koje višespratne zgrade - i to naizgled uz odobrenje gradskih vlasti. Postoji neki privid sistema, ali on nema kapacitete da rukuje sa količinama fekalnog otpada koji proizvodi neboder visok 828 metara.

Ašerova je objasnila da „neke zgrade imaju pristup opštinskom kanalizacionom sistemu, ali da većina njih zapravo koristi kamione za prevoz kanalizacije van individualnih objekata do postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Dakle, to je prilično primitivan sistem.“ Kamioni često čekaju u redovima i do 24 sata pre nego što istovare svoj tovar. Kako je portal Gizmodo izračunao, puna zgrada sa 35.000 ljudi bi proizvodila oko 7 tona izmeta dnevno, plus sva dodatna otpadna voda od tuševa, pranja zuba i tako dalje, bi dalo ukupan iznos od oko 15 tona otpadnih voda dnevno.

Neefikasnost takvog sistema je zapanjujuća i pokazuje kako je arhitektura mnogo više od pukog projektovanja forme velike zgrade. Arhitekte takođe moraju da uzmu u obzir uticaj njihovih zgrada na ostatak grada i način na koji će one interagovati sa njim. Super je izgraditi najvišu zgradu na svetu, ali ako morate da uklanjate otpad preko neefikasnog i skupog kamionskog transporta, onda niste uspeli da stvorite vrhunsku arhitekturu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


hiCAD
hiCAD
NOVI SAD
www.hicad.biz

LAYHER
LAYHER
BEOGRAD-ZEMUN
www.layher.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;