INFONET-468X60-BANNER

Japanski grad u morskim dubinama

25.11.2014. | National Geographic

Da li će ljudi ikada živeti u podvodnim gradovima? Japanska građevinska firma smatra da će to biti moguće već 2030. godine. Vizionari su otkrili 25 milijardi dolara vredan plan za izgradnju podvodnog eko-grada pod imenom Okeanska Spirala za 5.000 ljudi, koji će energiju proizvoditi koristeći morske resurse.

Mnogi su razmišljali o ideji života pod vodom, dok je filmski reditelj naučne fantastike Džordž Lukas dodatno zagolicao našu maštu neverovatnim prikazima podvodnih gradova. Takav je bio Gungan grad koji se sastoji od masivnih hidrostatičkih mehurova predstavljenih u prvom delu filmova o "Zvezdanim ratovima".

Japanska građevinska korporacija Šimicu tvrdi da gradnja podvodnih stambenih kvartova nije fantazija i planira da izgradi jedan do 2030. godine - za samo 15 godina.

"To je realan cilj, nije pusti san", rekao je portparol korporacije Hideo Imamura. Neobičan plan predviđa spiralnu strukturu koja će se sastoji iz tri glavnog dela. Na vrhu strukture nalaziće se sfera od 500 metara u prečniku, koja će plutajući biti nešto iznad površine vode. Centralni deo je spirala od 15 kilometara dužine sa prostorom za poslovne zone, stanovima i apartmanima za oko 5.000 ljudi, navodi se u planu.

Na samom dnu, oko 3.000-4.000 metara pod vodom spirala će voditi do "zemaljske fabrike" - istraživačkog centra za razvoj energetskih izvora. Fabrika na toj lokaciji će proizvoditi metan iz ugljen-dioksida koristeći mikroorganizme pod nazivom "metanogeni".

Inovatori takođe žele da iskoriste temperaturnu razliku morske vode kako bi proizveli elektricitet - koncept poznat kao konverzija okeanske termalne energije. Okeanska Spirala će takođe proizvoditi desalinizovanu vodu pomoću hidrauličnog pritiska i imati ribnjake.

"Okean je beskrajna količina mogućnosti" i takav projekat može pomoći ljudima da ih iskoriste, navodi se u saopštenju Šimicu korporacije. Dizajn grandioznih struktura određen je u saradnji sa istraživačima Univerziteta u Tokiju, Agencijom za pomorske i zemljane nauke i tehnologiju Japana i vladinom Agencijom za istraživanje ribarstva.

Korporacija Šimicu planira da koristi tehnologije za koje veruje da će biti primenjive u budućnosti, poput industrijskog 3D štampača i da izgradi Okeansku Spiralu od smole umesto od betona.

Troškovi izgradnje su procenjeni na oko 25,6 milijardi dolara, a početak gradnje se očekuje za pet godina. "Bilo bi sjajno ukoliko bi naučne institucije i vlade postale zainteresovane za naš projekat", rekao je Masaki Takeuči, menadžer projekta.

Podvodni gradovi su otporniji na štetu koju izazivaju cunamiji i zemljotresi, kažu u kompaniji. Naučnici takođe veruju da takve strukture mogu spasiti ostrvljane koji imaju problema sa podizanjem nivoa mora.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;