IZOLACIJA-468X60-BANNER

Novi istanbulski aerodrom će biti jedan od najvećih na svetu sa najvećim terminalom na svetu

19.11.2014. | Gizmag

Nove slike planiranog novog istanbulskog aerodroma su nedavno objavljene. Novi aerodrom će zameniti postojeći Ataturk aerodrom. Pored toga što će biti jedan od najprometnijih aerodroma na svetu, on će imati najveći terminal pod jednim krovom od bilo kog drugog aerodroma, a sve u skladu sa projektom arhitektonskog biroa Grimshaw.

Biro Grimshaw ima dosta iskustva u projektovanju aerodroma i, uopšteno u projektima razvoja transporta. Njihov poslednji završeni projekat je novootvoreni Fulton tranzitni centar u Njujorku sa spektakularnim kaleidoskopskim svetlarnikom. Istanbulski novi aerodrom, međutim, neće biti sličan po obimu i ambiciji sa planiranim aerodromom u Meksiko Sitiju, za koga njegovi projektanti Foster + Partners tvrde da će biti jedan od najvećih na svetu.

Da bismo stavili u perspektivu koliko će zaista biti veliki planirani terminal na novom istanbulskom aerodromu, reći ćemo vam da projekat Normana Fostera za Aerodrom Meksiko Sitija ima planiranu površinu od 555.000 metara kvadratnih - samo će Terminal 1 na novom istanbulskom aerodromu imati površinu od 1.000.000 kvadratnih metara.

Aerodrom će biti izgrađen u nekoliko faza. Nakon izgradnje prve faze 2019. godine, biro Grimshaw kaže da će on ostvariti kapacite od 90 miliona putnika godišnje. On će porasti na 150 miliona godišnje po završetku aerodroma. Takođe će u početku imati tri piste, koje će vremenom narasti do eventualnih šest.

Arhitektonski biro Grimshaw razvija projekat sa arhitekonskim biroima Nordic Office of Architecture i Haptic Architects, kao i sa lokalnim partnerima kompanijama GMW Mimarlik i Tekeli Sisa. Kompanija Arup je razvila masterplan za aerodrom.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;