INFONET-468X60-BANNER

Holandija dobila prvu solarnu biciklističku stazu

13.11.2014. | Blic

Holandija je danas predstavila prvu solarnu biciklističku stazu na svetu, revolucionarni projekat koji bi u doglednoj budućnosti, po rečima ljudi koji stoje iza ove inovacije, omogućio punjenje električnih bicikala i automobila na celoj putnoj mreži u zemlji.

Nazvana „SolaRoad“, biciklistička pista je sagrađena na dužini od 70 metara, u gradu Kromeni, severno od Amsterdama.

Podloga koja proizvodi električnu energiju sadrži fotonaponske ćelije od kristalnog silicijuma koje su ugrađene u betonske ploče. Preko njih je nanet zaštitni sloj koji odbija kišu i prljavštinu sa površine kako bi se osigurala maksimalna izloženost sunčevoj svetlosti. Podloga je i neklizajuća kako bi se izbegli sudari.

- Električni bicikli i automobili bi jednog dana mogli da pune svoje baterije sa samog puta ili biciklističke staze – tvrdi Stefen De Vit, naučnik koji je učestvovao u projektu.

Tokom prvih 16 dana korišćenja, staza je proizvodila 140 kilovati na sat ili 140 ciklusa pranja veš mašine. Zasad se proizvedena struja usmerava u električnu mrežu, ali bi u budućnosti mogla da bude upotrebljena i za ulično osvetljenje i signalizaciju.

Projekat je koštao oko tri miliona evra, uključujući troškove istraživanja i razvoja, navode u „SolaRoad“-u, odbijajući, međutim, da navedu cenu izgradnje po kilometru.

Sa 17 miliona stanovnika, Holandija ima 18 miliona bicikala i više od 35.000 kilometara biciklističkih staza. Holandske vlasti planiraju da do 2020. utrostruče udeo obnovljivih energija u električnoj potrošnji, a da do 2050. postanu „energetski neutralni“, naveo je hondski ministar ekonomije Henk Kamp koji je danas na biciklu inaugurisao pistu kojom dnevno prođe oko 2.000 biciklista.

Testiranje „SolaRoad“-a će trajati dve godine. Cilj projekta je da se za pet godina izgradi komercijalno isplativ solarni put, s obzirom na sve veći broj električnih bicikala i automobila.

- Verujemo da ćemo za pet godina imati proizvod koji će imati široku primenu – kazao je De Vit.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;