INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kuća sa travnatim krovom i prirodnim materijalima nestaje u škotskom pejzažu

31.10.2014. | Designboom

Arhitektonski biro Rural Design Architects je nedavno završio kuću „Turf“, nagrađivani projekat u Škotskoj koja dokazuje da se izgradnja eko-kuće iz snova može postići i sa skromnim budžetom. Nagnuta kuća sa zelenim krovom je projektovana tako da minimizira svoj vizuelni uticaj na pejzaž i da izdrži oštre vremenske prilike koje vladaju na severu Škotske.

Kuću Turf sa drvenom konstrukcijom je naručio ambiciozni par koji se nameračio da izgradi nisko-energetsku ekološku kuću, a ona je završena za 337.000 dolara, uključujući i troškove zemljišta (64.000 američkih dolara).

Za razliku od tradicionalnih kamenih koliba koje se prostiru ostrvom, kuća Turf je savremena intrepretacija koja koristi većinom prirodne materijale kako bi se uklopila u okolni pejzaž. Pored zelenog krova koji nosi 18 tona zemlje, dom je obložen sa ariš panelima koji će vremenom izbledeti i dobiti prelepu srebrnu patinu.

Prozori duple spratne visine su orijentisani ka moru i donose obilje prirodne svetlosti u enterijer, pružajući poglede na okolni pejzaž. Prirodna, uzdržana paleta materijala je nastavljena i u većini belo obojenog enterijera, koji je akcentovan sa modernim nameštajem i plavim detaljima.

Kako bi zaštitili kuću Turf od oštrih vetrova i kiše, biro Rural Design Architects je optimizovao oblik zgrade i ojačao kuću sa dva čelična elementa ugrađena u betonskoj podlozi. Arhitekte su takođe postavile dvostruko zastakljene prozore i vrata koji su u stanju da izdrže vetrove brzine 160 kilometara na čas.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;