INFONET-468X60-BANNER

Projektovana i izgrađena kuća koja navodno ne zahteva održavanje

31.10.2014. | Treehugger

Postoji veliki broj projekta koji tvrde da zahtevaju malo ili nimalo održavanja, ali koliko je njih zaista dostojan te etikete? Pogledajmo zajedno inovativnu kuću koja navodno ne zahteva održavanje, projektovanu od strane arhitektonskog biroa Arkitema Architects, a razvijenu za dansku fondaciju Reldania Byg. Fondacija je već izgradila šest MiniCO2 kuća u Noborgu, kako bi prikazali pet ekstremnih načina za smanjenje emisija ugljen-dioksida u stambenoj arhitekturi.

Inovativna kuća biroa Arkitema Architects će prema tvrdnjama arhitekata trajati 150 godina, uz minimalno održavanje tokom prve trećine njenog životnog veka. Prefabrikovana struktura je u potpunosti izgrađena van gradilišta, korišćenjem inovativnih tehnika izgradnje.

Kuća je obložena sa recikliranim staklom i ima kosi krov. Sam objekat je postavljen pola metara iznad zemlje na betonskim štulama. Šupljina između potkonstrukcije od šperploče i stakla omogućava prirodnu ventilaciju objekta stvaranjem efekta dimnjaka. Ova tehnika ne zahteva visoko tehnološku ventilaciju i bazira se na pasivnom dizajnu.

Kako bi zaštitili prozore i vrata od vremenskih prilika, arhitekte su ih uvukli u odnosu na front fasade. Četiri svetlarnika, zajedno sa fenestracijom od ulaznog područja i dug niz stakla od deset metara imaju za cilj da obezbede optimalne količine prirodne svetlosti.

Iako korišćenje drveta za gradnju u danskoj klimi može delovati kontraintuitivno, arhitekte su objasnile svoj izbor materijala pozivajući se na dugu dansku tradiciju izgradnje drvetom.

Spajajući dugovečnost sa odličnom ventilacijom, arhitekte su se fokusirale na omotač kako bi izgradili objekat otporan na vremenske prilike. Vreme će pokazati da li će ovo zaista biti rešenje koje ne zahteva održavanje.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;