INFONET-468X60-BANNER

Pametni šlem donosi izmenjenu stvarnost na gradilište

16.09.2014. | Gradjevinarstvo.rs

Kompanija DAQRI iz Los Anđelesa za razvoj tehnoloških rešenja na bazi izmenjene stvarnosti želi da prenese skormni zaštitni šlem u moderno doba sa Pametnim šlemom - sistemu nalik Gugl naočarima (Google Glass) specifično usmeren prema industrijskoj primeni.

Gradilišta obično zahtevaju neku vrstu zaštitne odeće za glavu za svakog posetioca i zaposlenog na gradilištu, a kompanije DAQRI ovo vidi kao priliku da integriše dodatnu funkcionalnost primenjenu na radnu sredinu.

Dizajn Pametnog šlema uključuje dva uvlačeća displeja koji se nalaze ispred očiju korisnika, slično Gugl naočarima i drugim tehnologijama izmenjene stvarnosti. Kada korisniku displeji nisu potrebni, oni se pomere na gore.

Šlem je opremljen sa četiri kamere koje mogu da pokriju čitavih 360 stepeni vidnog polja oko nosioca. On je takođe opremljen sa dubinskom kamerom, koja je ključna za znanje o mestu prikaza informacija, kao i inercionu mernu jedinicu za praćenje kretanja. Kompanija DAQRI kaže da su ekrani vidljivi u svetlim i tamnim svetlosnim situacijama, što je kritično za korišćenje na gradilištima.

 

Potencijalne primene ove tehnologije uključuju fotografiju, 3D mapiranje, stavljanje uputstava i informacija direktno ispred očiju radnika, i mnoge druge. Pošto je šlem zasnovan na Android operativnom sistemu, kompanija kaže da aplikacija razvijena za šlem može biti korišćena i preko drugih platformi. Kompanije koje kupe šlemove takođe mogu razviti aplikacije za sopstvene upotrebe.

Pametni šlem kompanije DAQRI će najverovatnije biti dostupan u oktobru, ali kompanija još uvek nije voljna da deli informacije o ceni u ovoj fazi, mada, s obzirom na hradver koji je u šlemu instaliran, lako je pretpostaviti da će cena biti više veća nego manja.

Ispod pogledajte video snimak na engleskom jeziku u kome se detaljnije objašnjava koncept Pametnog šlema:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;