INFONET-468X60-BANNER

Zagađena fabrika transformisana u baštensko zeleno naselje u Lionu

04.09.2014. | Inhabitat

Zelena kaskada je stambeni kompleks sa 100 jedinica u trećem departmanu Liona koji se odlučno razlikuje od većine gradskih blokova. Projekat je delo arhitektonskog biroa Atelier de la Passerelle i on transformiše staru i ugašenu fabriku u zajednicu koja je otvorena i prozračna sa dosta baštenskog prostora. Bašte su integrisane u sveobuhvatni plan, a otvoreni prostori i dvorišta obezbeđuju svim stanovima dosta sunca.

Stambeni kompleks Zelena kaskada je u potupnosti rehabilitovala zagađenu lokaciju fabrike Keller-Dorian, koja je pravila male metalne delove za graviranje i štampanje tekstila. Sada oblast poseduje 100 stanova raspoređenih širom pet zgrada, sa četiri na ulici i jednom manjom u unutrašnjosti parcele.

Većina urbanih blokova je projektovano kao tvrđave, sa zgradama koje su okrenute ka ulici na ivicama blokama i privatnim dvorištima unutra. Projekat arhitektonskog biroa Atelier de la Passerelle je pružio više prostora za cirkulaciju i zelene prostore, koje obezbeđuju stanovima više dnevne svetlosti i bolje poglede na kraj.

Svi prozori poseduju roletne kako bi se zadržala hladnija temperatura u unutrašnjosti tokom leta, a povećana termoizolacija smanjuje gubitak energije kao i buku između stanova. Fasada od drveta štiti gornji penthaus apartmane i unutršanjost od vremenskih prilika.

 

Svi stanovi imaju velike otvorene balkone i fleksibilne životne prostore koji mogu biti prilagođeni korisnicima. Vrt i dvorišta su projektovani tako da zarobe kišnicu pružajući mirna mesta za uživanje u prirodi. Krovovi svih pet objekata su zasađeni sa sedumom.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;