INFONET-468X60-BANNER

Asimetrična „Srećna jeftina kuća“ je neobični prefabrikovani objekat

01.09.2014. | Inhabitat

„Srećna jeftina kuća“, delo švedskog arhitekte Tomija Karlsona (Tommy Carlsson), je pristupačna prefabrikovana kuća obložena sa valovitim gvožđem. Ukoliko slatko ime nije dovoljno da privuče kupce, možda će to uraditi cena - modularna kuća od 700 kvadratnih metara je dostupna po ceni od oko 200.000 evra, što je za zapadnoevropske standarde poprilično jeftino.

Karlsonova jeftina montažna kuća se nalazi u Stokholmu i zasnovana je na ramu napravljenom od lamelirane šperploče. Kuća može brzo biti montirana na samoj lokaciji, a njena modularna konstrukcija omogućava lako prilagođavanje različitim potrebama.

Ugaona fasada doma je preslikana i u unutrašnjosti. Optimizacija životnog prostora je bila moguća sa nizom asimetričnih područja koji definišu dnevnu sobu i trpezariju u prizemlju. Drugi sprat ima dve spavaće sobe i dnevnu sobu.

Arhitekta Karlson objašnjava da vizija iza kompaktnog dizajna nije samo štedljivost, već i praktičnost. „Koncept je ujedno vizija boljeg sveta u malom formatu, kako živimo u budućnosti, šta nam treba oko nas u stambenom svetu i koliko velika kuća nam je zaista potrebna.“

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;