INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Morfozna fasada koja menja boju kako se krećete pored nje

30.07.2014. | Gizmag

Umetnička dela velikih razmera su svakako u trendu ovih dana. Nedavno smo pisali o velikoj patki koja sakuplja energiju sunca u Kopenhagenu, a danas vam pričamo o ogromnoj fasadi javne garaže, delo dizajnera Roba Leja, koja menja boju kako se posmatrač kreće pored nje.

Lej je osnovao svoj dizajnerski i arhitektonski studio Urbana 2002. godine. Studio stvara umetničke i vajarske instalacije za zgrade i javne prostore. Nedavno, studio je završio svoju instalaciju na fasadi višespratne garaže Eskenazi bolnice u Indijanopolisu, Sjedinjene Američke Države.

Studio Urbana je angažovan da projektuje i implementira instalaciju u avgustu 2012. godine i ona je završena u maju ove godine. Ona poseduje 7.000 metalnih panela pod različitim uglovima i sa različitom bojom na svakoj strani. Kako se posmatrač kreće sa jednog kraja instalacije do drugog, ona počinje da menja boju neravnomerno od „zlatno žute“ do „tamno plave“ (ili obrnuto) sve dok se izgled cele fasade ne promeni.

„Razvili smo koncept, koji je u početku bio ideja koja potiče od aktivnih tehnika kamuflaže, a zatim je postao ovo što jeste kroz proces dizajna“, rekao je Lej. „Kamuflaža je bila konceptualno interesantna za mene u početku, pošto je glavni cilj fasade bio da obezbedi intenzivni vizuelni ekran za inače običnu parking strukturu. Kako je projekat napredovao, interes za kamuflažu je evoluirao u pristup koji stvara veoma veliki dinamični, ineteraktivni element za grad.“

Lej je želeo da izbegne korišćenje pokretnih delova u strukturi fasade, navodeći neminovno održavanje i dugovečnost kao protivne razloge. Umesto toga, on je radio na osnovu činjenice da će se posmatrači pomerati pored strukture, bilo pešice, biciklom ili u automobilu.

„Radili smo na projektovanju i izgradnji fizičkih kulisa u našem studiju oko šest meseci“, rekao je Lej. „Kao što možete zamisliti, softver je postao izuzetno važan alat, pa smo morali čak da napišemo neke sopstvene softvere kako bi stvorili konačni efekat.“

Ukupno postoji 18 različitih veličina panela i uglova. Njihove veličine se kreću u rasponu od 300 sa 600 milimetara do 300 sa 100 milimetara. Strana panela ka zapadu je obojena u tamno plavu boju, dok je istočna oboje u zlatno žutu. Posmatranje instalacije pod različitim uglom stvara iluziju raznih nijansi i efekat može biti primećen i preko perifernog vida posmatrača.

Celokupna instalacija je 18,5 visine sa 75 metara dužine. Njena osnovna svrha je kao umetničko delo, ali ona takođe pruža omot za višespratnu parking garažu i maskira elemente kao što su kola, betonske grede, stubove i ograde. Video snimak ispod pokazuje detaljnije instalaciju.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;