INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Korijander prečišćava vodu za piće jeftino i održivo

29.07.2014. | Inhabitat

Korijander više nije samo začinska i jestiva biljka, već je i u centru pažnje sa istraživanjima koje pokazuju kako bi ova lisnata biljka mogla biti novo, jeftino rešenje za prečišćavanje vode za piće. Popularan i često korišćen u meksičkoj i jugoistočno-azijskoj kuhinji, korijander se sada može pohvaliti i zbog svog potencijala kao „biosorbent“ koji može da ukloni olovo i druge toksične teške metale iz zagađene vode.

Prečišćavanje voda se obično oslanja na napredne tehnologije koje koriste aktivni ugalj - pristup koji je često preskup za većinu zemalja u razvoju, posebno u seoskim sredinama. S time u vidu, dr Daglas Šauer je fokusirao svoje istraživanje na biosorbente, keftine i održive alternative koje se oslanjaju na prirodne materijale kao što su mikrobi i biljke.

Objašnjavajući privlačnosti i korsinost biosorbenta, doktor Šauer opisuje scenario: „Kada filter u uređaju za prečišćavanje vode mora da se promeni, korisnik može samo da izađe napolje, nabere šaku korijandera ili neke druge biljke, i dobijate novi filter koji je spreman da prečisti vodu.“

Korijander je takođe poznat i kao kineski peršun, i on se vrlo lako gaji i kod kuće i u divljini, što ga čini lako dostupnim za mnoge zemlje u razvoju koje često imaju probleme sa kontaminiranim izvorima vode.

Ključ uspeha biljke leži u arhitekturi njenih spoljnih ćelijskih zidova koje čine korijander idealnim za apsorbovanje toksičnih metala kao što je olovo. Rezultati eksperimenata sprovedenih u Meksiku su podržali Šauerove nalaze i čak su sugerisali da je korijander efikasniji od prečišćavanje vode od konvencijalnih metoda.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;