INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Borba sa urabanom gustinom: Vazdušasti stambeni prostor u Bukureštu

22.07.2014. | Inhabitat

Gustina naseljenosti je veliki problem širom sveta, a glavni grad Rumunije, Bukurešt nije izuzetak. Kako gradsko jezgro nastavlja da se puni sa stanovnicima, inovativne ideje za stambene prostore moraju da se razvijaju, a arhitektonski biro ADN Biru de Architectură je osmislio inovativni projekat sa kojim se hvata u koštac sa ovim problemom: Zgrada koja kombinuje male životne prostore sa velikim zajedničkim prostorma, kao i sa opcijom transformacije stambenih jedinica ukoliko se potreba ukaže.

Stambena zgrada Dogarilor ima velike prozore na celokupnom objektu, omogućavajući prodor prirodne svetlosti u svaku stambenu jedinicu. Parket od drveta, kao i staze i dvorišta od drveta širom zgrade su napravljeni od održivog drveta, a inovativne ideje biroa su omogućile da ovaj projekat uđe u uži izbor projekta za Svetski festival arhitekture.

Bukurešt se odlikuje dugim, uskim parcelama, malim ulicama i lavirintom struktura iz nekoliko različitih epoha. Ova stambena jedinica ima za cilj da zarobi taj „kolažni“ efekat grada, uz integraciju modernih, održivih aspekata.

Stambene jedinice su u rasponu od garsonjera do stanova sa više soba, a svi su upotpunjeni sa zatvorenim i otvorenim zajedničkim prostorima kao što su zajednička dvorišta, prostorije za zabavu, pa čak i zajednička trpezarija/kafeterija. Ovo omogućava stanarima da iskoriste prednosti svetlih, prozračnih prostora, uz zadržavanje njihovih stambenih prostora privatnim i nedostupnim.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;