INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Arhitekta pretvorila skladište u predivni mikro dom

09.07.2014. | Gizmag

Kada je švedska arhitekta Karin Mac otkrila mali prostor u Stokholmu, koji je već više od 30 godina korišćen za skladištenje nameštaja, ona je odmah imala inspiraciu da ga pretvori u višenamenski mali dom. Prostor od 36 metara kvadratnih nije diran od 1980-tih godina kada je njegov valsnik započeo renoviranje pre nego što se razboleo. Tri decenije kasnije, Macova je dala novi život prostoru, uspešno ga pretvarajući u kompaktni dom ispunjen svetlošću.

„Meni je bilo fascinantno da je prostor bio u ovom stanju 30 godina“, kaže Karin Mac. „Vreme je bilo zamrznuto, tapete su bile napola uklonjene, samo nekoliko pločica i kuhinjska slavina su virili iz zida, nije bilo struje, a kupatilo je samo imalo znake pacova kao jedinih korisnika. U gradu kao što je Stokholm koji ima ogromni problem sa nedostatkom stambenog prostora i gde cena svakog metra kvadratnog raste iz minuta u minut, ovom projektu je bilo nekako nemoguće odoleti.“

Arhitekti je bilo potrebno nešto manje od šest meseci da završi rekonstrukciju HB6B doma. Unutrašnjost je podeljena na dva dela, sa otvorenim prostorom dnevnog boravka i kuhinjske/spavaće/garderobne zone napravljene od jedne strukture. Neki od zidova su ostavljeni goli kao podsetnik na prošlost stana.

Koristeći borovu ivericu, Macova je zasnovala dizajn kuhinjske i spavaće oblasti na jednoj IKEA jedinici. Staklene ploče razdvajaju kuhinjsku/spavaću/garderobnu zonu jednu od druge, a zavese su postavljene na plafonu kako bi omogućili razdvajanje kuhinjskog i/ili spavaćeg dela od dnevne sobe. Kupatilo je smešteno pored dnevne sobe i deli unutrašnji prozor, koji takođe ima zavesu zbog privatnosti. Kupatilski pod i kuhinjski sto su napravljeni korišćenjem pigmentovane iverice.

„Bilo je veoma teško uklopiti sve ovo u mali prostor“, rekla je arhitekta. „Bilo je potrebno mnogo različitih testova, ali sam zaista uživala u uklapanju svega u jedan stan koji na pametan način štedi prostor. Veliki izazov je bio uklopiti stvari u prostor koji je suviše mali da sve stane u njega.“

Ukupni troškovi za završetak doma HB6B su bili oko 27.000 evra.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;