INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Proboj u tehnologiji solarne ćelije dovodi do jeftinije energije

03.07.2014. | Inhabitat

Novi proboj u dizajnu solarnih ćelija na bazi silicijuma je omogućio probijanje rekorda efikasnosti starog 20 godina od ne jedne, već tri kompanije. Kompanija Panasonic je na konferenciji o fotonaponskoj tehnologiji u Denveru, SAD, predstavila svoj najnoviji dizajn koji ruši rekorde, sa kompanijama Sharp i SunPower koje su takođe predstavile nove modele koje su prevazišli prethodne nivoe efikasnosti. Ovi proboji otvaraju put ka komercijalnom takmičenju solarne energije protiv fosilnih goriva.

Glavna razlika u novom dizajnu izgleda nekako očigledano nakon razmišljanja o tome: tradicionalne silicijumske solarne ćelije imaju svoje pozitivne kontakte na licu panela, koje praktično bacaju senku na delove panela, smanjujući efikasnost jedince u celini. Prenosom kontakta na naličje panela gde su negativni kontakti smešteni, kao što je objasnio Ričard Svanson, suosnivač kompanije SunPower u video snimku ispod, novi dizajn rešava ovaj problem.

Kompanija Panasonic dobija na prednosti u odnosu na svoja dva takmičara zahvaljujući većoj efikasnosti njenog trenutnog dizajna silicijumske solarne ćelije. Silicijumske solarne ćelije čine veliku većinu solarnih ćelija na tržištu danas. Kod većine silicijumskih ćelija, elektroni su zarobljeni od strane nesavršenosti u krisatlanim silicijumskim vaferima u ćelijama. Ovo smanjuje struju i generisan napon. Kako bi izbegla ovaj problem, kompanija Panasonic je dodala tanki sloj silicijuma na prednji i zadnji deo svakog vafera.

Novi dizajn ćelija kompanije Panasonic postiže stopu konverzije od 25,6 odsto sunčeve energije u električnu energiju. Dizajn ćelija kompanija Sharp i SunPower takođe postiže efikasnost veću od prethodnog rekorda od 25 odsto. Iako na papiru rezultati ne izgledaju kao veliko povećanje, oni su prilično značajan pomak u pogledu konačne izlazne snage jedince.

Profesor Martin Grin sa Univerziteta u Novom Južnom Velsu, dizajner ćelije koja je prethodno držala rekord, ističe da novi dizajni koriste skuplji, visoko kvalitetni silicijumski kristal od silicijuma jeftinijeg razreda koji se trenutno koristi. Međutim, prototipi novih dizajna, koji još uvek nisu spremni za komercijalnu proizvodnju, otvaraju put za dalja poboljšanja efikasnosti, za koja se očekuje da će smanjiti konačnu cenu za potrošače.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;