INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Tofu sastojak bi mogao da se koristi za čišćenje solarnih ćelija

30.06.2014. | Gizmag

Tofu se dugo reklamira kao dobar način za čišćenje organizma, ali su sada istraživači sa Univerziteta u Liverpulu otkrili da sastojak tofua takođe može da posluži za čišćenje solarnih ćelija. Oni smatraju da prirodna supstanca može da zameni ključni sastojak u tankoslojnim solarnim ćelijama koji je veoma otrovan i skup za proizvodnju.

Konvencionalna proizvodnja tankoslojnih solarnih ćelija zahteva sofisticirane bezbednosne mere za zaštitu radnika od opasnosti koju predstavlja kadmijum hlorid, ključni sastojak u ovoj tehnologiji. Pored toga, jednom kada solarne ćelije dođu do kraja svog životnog veka, potrebno je specijalno odlaganje ovog visoko toksičnog rastvorljivog jedinjenja.

Uprkos ovim nedostacima, njegovi benefiti su poboljšanje efikasnosti solarnih ćelija. Primenom ovog jedinjenja na najjeftiniju vrstu solarnih ćelija koje su zasnovane na tankoslojnim nerastvorljivim kadmijim teluridom (CdTe), efikasnost konverzije skače sa ispod dva na preko 15 odsto.

Međutim, doktor Džon Mejdžor (Jon Major), fizičar koji radi na Institutu Stefeneson za obnovljivu energiju na Univerzitetu u Liverpulu, kaže da kadmijum hlorid može biti zamenjen sa magnezijum hloridom, jedinjenjem koji može biti izdvojeno iz morske vode i već ima širok spektar primene - za odmrzavanje puteva, kao đubrivo, kao mineralni dodatak za životinje, u gašenju požara i kao koagulant u pripremi tofua od sojinog mleka.

Doktor Mejdžor (na fotografiji iznad) tvrdi da magnezijum hlorid može da proizvede isto povećanje efikasnosti konverzije solarne ćelije kao i one koja se dobija upotrebom kadmijum hlorida, ali uz činjenicu da je on (magnezijum hlorid) mnogo bezbedniji i jeftiniji.

„Moramo da primenimo kadmijum hlorid u laboratorijskom ormanu u zaštićenoj sredini, ali mi smo stvorili solarnu ćeliju koristeći novi metod na klupi sa pištoljem za prskanje kupljene u prodavnici alata“, kaže Džon Mejdžor.

Pored toga, on kaže da je magnezijum hlorid mnogo jefitniji, sa cenom od samo 0,001 američkih dolara po gramu u odnosu na 0,3 dolara po gramu za kadmijum hlorid. „Kadmijum hlorid je toksičan i skup, a mi više ne traba da ga koristimo“, dodaje Mejdžor. „Njegova zamena sa prirodnom supstancom bi uštedela industriji ogromnu količinu novca i smanjila ukupne troškove za generisanje električne energije iz solarnih izvora.“

Istraživanje doktora Mejdžora je nedavno objavljeno u stručnom časopisu „Nature“.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;