INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Staklena platforma za avanturiste na neboderu u Čikagu

30.05.2014. | Gizmag

Nova atrakcija je postavljena u neboderu u Čikagu za posetioce koji se ne plaše avanture i visina. Opservatorija 360 Čikago, ranije poznata pod imenom Džon Henkok opservatorija, postavila je platformu za osmatranje koja se malo razlikuje od tipičnih platforma. Ona se postepeno naginje van mase nebodera do ugla od 30 stepeni na visini od 305 metara.

Ideja je osmišljena od strane inženjerske kompanije Thornton Tomasetti, koja je želela da omogući posetiocima opservatorije novo iskustvo sa kojime mogu da testiraju sopstvene granice. Naravno, tako nešto je zahtevalo podosta planiranja i razvoja. Originalni crteži nebodera su morali biti proučeni zajedno sa merama postojeće platforme. Nakon toga, proces projektovanja je zahtevao kontinuirane preglede i reviziju.

Početna izrada čelične konstrukcije je završena februara ove godine, a platforma je postavljena krajem tog meseca. Da bi se to postiglo, zapadni deo postojeće platforme za gledanje je morao biti prepravljen, postavljanjem čeličnog rama, povezivanjem hidraulične jedinice i testiranjem celokupne platforme.

Neboder se nalazi blizu obale jezera Mičigen i posetioci opservatorije imaju impresivene poglede od 360 stepeni na celo jezero i Čikago. Sama platforma može da primi osam korisnika u isto vreme i pokreće se korišćenjem hidrauličkih cilindara. Kada se gosti smeste bezbedno unutar odeljaka, koji su na 94. spratu zgrade, platforma se nakrivljuje ka spolja prvo za 19 stepeni, zatim 25 i na kraju za 30 stepeni zajedno sa posmatračima.

Posetioci već sada mogu isprobati ovu jedinstvenu platformu, ukoliko se naravno ne plaše visine, i to po ceni od 5 američkih dolara (plus regularna cena ulaska u neboder). Video snimak ispod prikazuje platformu za nagib u svoj svojoj slavi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;