Staklena platforma za avanturiste na neboderu u Čikagu

30.05.2014. | Gizmag

Nova atrakcija je postavljena u neboderu u Čikagu za posetioce koji se ne plaše avanture i visina. Opservatorija 360 Čikago, ranije poznata pod imenom Džon Henkok opservatorija, postavila je platformu za osmatranje koja se malo razlikuje od tipičnih platforma. Ona se postepeno naginje van mase nebodera do ugla od 30 stepeni na visini od 305 metara.

Ideja je osmišljena od strane inženjerske kompanije Thornton Tomasetti, koja je želela da omogući posetiocima opservatorije novo iskustvo sa kojime mogu da testiraju sopstvene granice. Naravno, tako nešto je zahtevalo podosta planiranja i razvoja. Originalni crteži nebodera su morali biti proučeni zajedno sa merama postojeće platforme. Nakon toga, proces projektovanja je zahtevao kontinuirane preglede i reviziju.

Početna izrada čelične konstrukcije je završena februara ove godine, a platforma je postavljena krajem tog meseca. Da bi se to postiglo, zapadni deo postojeće platforme za gledanje je morao biti prepravljen, postavljanjem čeličnog rama, povezivanjem hidraulične jedinice i testiranjem celokupne platforme.

Neboder se nalazi blizu obale jezera Mičigen i posetioci opservatorije imaju impresivene poglede od 360 stepeni na celo jezero i Čikago. Sama platforma može da primi osam korisnika u isto vreme i pokreće se korišćenjem hidrauličkih cilindara. Kada se gosti smeste bezbedno unutar odeljaka, koji su na 94. spratu zgrade, platforma se nakrivljuje ka spolja prvo za 19 stepeni, zatim 25 i na kraju za 30 stepeni zajedno sa posmatračima.

Posetioci već sada mogu isprobati ovu jedinstvenu platformu, ukoliko se naravno ne plaše visine, i to po ceni od 5 američkih dolara (plus regularna cena ulaska u neboder). Video snimak ispod prikazuje platformu za nagib u svoj svojoj slavi:

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Da li će projekat "Beograd na vodi" značajno pokrenuti građevinarstvo u Srbiji?
mujo 20.03.2017.
Zasto mi ne napravimo tako nesto.
Ognjen 16.03.2017.
Poštovani,
nisu roditelji krivci. Oni ...
Vlada 13.03.2017.
Kada se ne zurim, najednostavnije mi je pre...
Monika 10.03.2017.
Strasno! Svi su mogli u vazduh da odu.
mujo 09.03.2017.
Svedjani,u svemu su najbolji.