INFONET-468X60-BANNER

Sistem mostova sa parkovima Santjaga Kalatrave za Dohu

19.05.2014. | Inhabitat

Santjago Kalatrava je projektovao prelepi niz od tri mosta nazvana Šark prelaz u zalivu Dohe u Kataru. Mostovi će povezivati gradski kulturni okrug sa Međunarodnim aerodromom Hamad, a njihova glavna karakteristika je ta da su povezani sa podvodnim tunelima koji se pružaju ispod i iznad vode. Povišeni park iznad auto traka će doneti obilje zelenila i jedinstveni prostor za pešake koji će biti okruženi vodama Dohe.

Prelepi Šark prelaz je projektovan u prepoznatljivom Kalatravinom stilu i on graciozno premošćava vodu sa blago zakrivljenom konstrukcijom. Mostovi će pomoći u regulaciji saobraćaja u Dohi, preusmeravajući 2.000 vozila na sat po traci.

Obuhvatajući šest milja ukupno, most će predstavljati važnu arteriju na putevima u ovom području. Sistem ne samo da će pomoći lokalnom saobraćaju u rastućem gradu, već će i pripremiti Dohu za Svetski kup koji će biti upriličen u Kataru 2022. godine.

Mostovi će takođe dodati preko potreban zeleni prostor u gradu sa predivnim parkom koji će biti povišen i štrčati nad vodom. Dvospratni Zapadni most će imati park koji će biti dostupan preko povišenih staza. Park će imati šetalište sa drvoredima, kao i rekreativne i ugostiteljske objekte koji vode do višespratnog parkovskog prostora na kraju mosta. Park će se takođe direktno povezivati sa poslovnim okrugom u Dohi, uklapajući brojne maloprodajne objekte oko baze mosta.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;