INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Otečena betonska fasada povećava korisnu površinu ove poslovne zgrade u Seulu

15.05.2014. | Dezeen

Perforirani metalni balkoni štrče kroz natečenu betonsku fasadu ove kancelarijske zgrade u Seulu, koju je projektovao lokalni arhitektonski biro Archium kako bi maksimizirao korisnu površinu na srednjem nivou. Zgrada Gilmosery je projektovana od strane arhitekte Kim In-Čeurla iz biroa Archium kako bi se obezbedio poslovni prostor za softversku firmu. Ona se sastoji od šest nadzemnih spratova i jednog podrumskog nivoa.

Zgrada je smeštena u seulskom bogatom stambenom okrugu Seočo, a dat joj je nepravilni kružni oblik kao odgovor na stroge gradske propise koji regulišu dozvoljnu površinu zgrade u prizemlju. Kako fasada otiče ka spolja sa porastom visine, spratna površina se povećava.

Sve četiri fasade su izbušene sa nepravilnom mrežom uskih otvora koji zauzimaju punu visinu svakog sprata. Oni su ispunjeni sa žardinjerama i klupama napravljenim od perforiranog lima.

Prostor između fasada i staklenih zidova kancelarija stvara hodnike nalik kolonadama i prostore za odmor kancelarijskog osoblja koji gledaju na okružujuće ulice. Zadnji deo parcele se nalslanja na postojeću zgradu, a fasada se na ovoj strani izdiže u daleko ravnijoj vertikalnoj liniji od drugih zakrivljenih fasada.

Glavni ulaz u zgradu Gilmosery se nalazi na fasadi koja je okrenuta ka istoku. Tu stepenište krivuda iza ugla zgrade i vodi dole ka terasi u podrumu, kao i do susedne sale za sastanke koja ima prozore punih spratnih visina i klizna vrata.

Još jedan ugao zgrade je ostavljen otvoren na uličnom nivou kako bi se obezbedio parking prostor, gde zaposleni mogu da pristupe zgradi preko privatnog ulaza. Završna obrada enterijera je sirova i jednostavna, sa ostavljenim netretiranim livenim betonskim zidovima i poliranim betonskim podovima koji se protežu i na otvorene terase.

Centralno jezgro se proteže duž cele visine zgrade, smeštajući stepenište, liftove, toalete i kuhinjske prostore. Najviši sprat se može pohvaliti sa duplom spratnom visinom koja se obavija oko ovog jezgra. Mezaninski nivo se nalazi iznad i može mu se pristupiti preko metalnog stepeništa koje konzolno viri iz betonskog zida.

Fotografije: Young-chae Park.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;