INFONET-468X60-BANNER

Jeftini privremeni domovi od recikliranog drveta u Bangkoku

09.05.2014. | Inhabitat

Ovi jeftini privremeni domovi u Bangkoku, Tajland, su izgrađeni kao obrazovni centar za izbeglice i imigrante. Strukture su izgrađene korišćenjem lokalnog materijala i recikliranog drveta iz starih gradskih zgrada, a svaka može da primi do 25 ljudi. Projektovane su od strane arhitektonskog biroa a.gor.a Architects, i mogu se brzo i lako izgraditi, a svaka ima životni vek od oko dve godine.

Izbeglice i imigranti iz okružne pokrajine Karen u državi Mijanmar beže od oružanih sukoba u Tajland svakodnevno, i naseljavaju se u naseljima koja se nalazi samo nekoliko kilometara od granice. Jedna od institucija koje nude smeštaj je CDC škola (Centar za razvoj dece), koja je ugostila preko 500 đaka. Centar radi pod pokroviteljstvom Klinike Mae Tao i nedavno je proširila svoje prostorije izgradnjom četiri nova doma.

Izgradnju novih domova je finansirala Ambasada Luksemburga u Bangkoku. Prva spavaonica je izgrađena 2012. godine u roku od četiri nedelje sa kapacitetom smeštaja do 25 đaka. Otvorena unutrašnjost pruža poluprivatnost i obuhvata prostore za smeštaj ličnih stvari đaka.

Zgrade su napravljene od recikliranog drveta, koje čini 70 odsto od ukupnih troškova izgradnje i može biti prodato za 80 odsto od cene kada se zgrade demontiraju. Materijal potiče od starih gradskih kuća koje su srušene. Korišćenje recikliranog drveta ne samo da je ekološki način gradnje, već i podiže svest o seči šuma i ilegalnoj trgovini koji muče lokalno stanovništvo.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;