INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Mikro kuća u obliku krsta omogućava solarno spasenje

08.05.2014. | Inhabitat

Gruzijski arhitekta Dači Papuašvili je predstavio planove za mikro kuću u obliku krsta izgrađenu od dva preklapajuća transportna kontejnera. Mala, četvorospratna kuća je zamišljena kao vikendica izgrađena od otpadnih građevinskih materijala. Kompaktna struktura je projektova da u potpunosti funkcioniše vanmrežno, i opremljena je sa samodovoljnim funkcijama kao što su solarni paneli i kompostni toalet.

Mikro kuća je izgrađena da smesti jednog stanara i nudi kompletan paket pogodnosti u kompaktnom energetski efikasnom prostoru. Struktura od transportnih kontejnera obložena drvetom može biti prefabrikovana van lokacije kako bi se smanjio uticaj na prirodno okruženje. Papuašvilijev projekat je samostalan i samodovoljan, te pruža stanaru veliki stepen samostalnosti.

Vanmrežna kuća je opremljena sa solarnim panelima za napajanje kuće kao i sa sistemom za zarobljavanje kišnice. Prvi sprat je rezervisan za pomoćne prostore, uključujući i bateriju za solarnu energiju, rezervoar za vodu i dodatni skladišteni prostor. Kupatilo sa tuš kabinom i kompostnim klozetom se nalazi na drugom spratu.

Horizontalno orijentisani transportni kontenjer smešta mnogo veći treći sprat, gde se nalaze glavni životni prostori kao što su kuhinja i dnevna soba. Na poslednjem spratu se nalazi soba za molitvu, koja je povezana sa otvorenom krovnom terasom.

Arhitekta Dači Papuašvili planira da izgradi prvi prototip mikro kuće do kraja ove godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;