INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nebeski put iznad glečera u Kanadi

08.05.2014. | Inhabitat

Za sve one ljubitelje prirode koji se ne plaše visine, predstavljamo novootvoreni Nebeski put iznad glečera (Glacier Skywalk) koji omogućava posetiocima da iz ptičije perspektive posmatraju kanadski Nacionalni park Džesper.

Nebeski put je projektovan od strane arhitektonskog biroa Strugess Architecture iz Kalgarija, i njegova glavna karakteristika je ta što omogućava divne, neometane poglede na kanadske planine. Takođe, on se može pohvaliti sa skoro nultim ugljeničnim otiskom.

Posetioci mogu posmatrati prelepu Sunvapta dolinu sa 280 metara visine kroz stakleni pod platforme. Nebeski put je projektovan tako da deluje kao produžetak prirodnih formi, a ne kao njihova suprotnost, te je u tom cilju izgrađen u prirodnom kamenu korišćenjem čelika, stakla i drveta. Materijali bez toksina i boja su korišćeni u izgradnji, a arhitekte su poštovale neverovatni surovi ambijent lokacije postizanjem skoro nultnog ugljeničnog otiska.

Biro Sturgess Architecture objašnjava uticaj pejzaža na arhitektonsku formu: „Kompleksni pejzaž je bio inspiracija za dizajn projekta i materijalnost. Geološki pokreti u ovoj oblasti su stvorili fraktalni pejzaž koji nagoveštava formalni gest arhitekture.“

Nebeski put je izgrađen u saradnji sa velikim brojem kanadskih firmi, od kojih je svaka bila posvećena pružanju dužnog poštovanja ovom području izgradnjom ekološkog objekta koji ima minimalan uticaj na svoje neposredno okruženje.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;