INFONET-468X60-BANNER

Moskovska metalurška fabrika postaje luksuzno naselje

05.05.2014. | Gizmag

Čuvena Moskovska metalurška fabrika je imala svoju ulogu u rođenju Sovjetskog Saveza, ali je pala u zaborav i zapuštenost u poslednjih nekoliko godina. Nakon međunarodnog arhitektonskog konkursa, roterdamski arhitektonski biro MVRDV je dobio saglasnost da transformiše lokaciju fabrike u veliko i ekskluzivno naselje mešovite namene.

Prvobitno poznata kao Gužon zavod, fabrika je osnovana 1884. godine i proizvodila je različitu čeličnu robu tokom težnji Carske Rusije ka industrijalizaciji i modernizaciji. Njeni radnici su imali aktivnu ulogu u revoluciji iz 1905. godine i kasnije, onoj uspešnijoj, Oktobarskoj revoluciji iz 1917. godine. Ona je kasnije preimenovana u Srp i čekić (Serp i Molot) fabriku u čast komunističkih simbola.

Projekat biroa MVRDV će uključivati kompletni redizajn nekadašnjeg fabričkog kompleksa - veliko područje koje pokriva čak 58 hektara - u ekskluzivno područje koje će obuhvatati domove, kancelarije, škole, bolnicu i parkove.

U nastojanju da očuvaju neki deo istorije lokacije, MVRDV kaže da će veliki dimnjaci i cevi biti zadržani i iskorišćeni u okviru novih zgrada, dok će novi blokovi pratiti osnovni gabarit starih velikih fabričkih hala. Pored toga, povišeni put koji podseća na njujorški projekat High Line će takođe biti napravljen od postojećeg sistema transporta u fabrici.

Rok za završetak projekta je 2021. godina, a koštaće oko 180 milijarde rublji (oko 5 milijarde američkih dolara).

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;