INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Geri i Foster obelodanili projekat rekonstrukcije londonske elektrane

10.04.2014. | Gizmag

Londonska poznata elektrana „Battersea Power Station“ je tokom godina bila predmet brojnih projekata reinkarnacije, uključujući i predlog da bude pretvorena u „zelenu planinu“ i oživljena sa ogromnim toboganom. Sada, kao deo regeneracije, arhitektonske firme Gehry Partners i Foster + Partners su najavili svoje planove za nju, po kojem zgrada elektrane postaje žarište novog centra grada.

„Battersea Power Station“ je zaštićeno kulturno dobro (Grade II po britanskom rejtingu) i sadašnja planirana rekonstrukcija lokacije od 17 hektara dobila je generalnu urbanističku saglasnost u avgustu 2011, nakon čega je dobije saglasnost za njegovu prvu fazu od strane londonske opštine Vandsvort 2012. godine. Predlozi čuvenih biroa Frenka Gerija i Normana Fostera za Fazu 3 projekta su sada predmet javnih konsultacija.

Planirana rekonstrukcija ima za cilj stvaranje novog gradskog centra sa mestima za život, rad, druženje, kupovinu, kulturu i rekreaciju. Treća faza se smatra „kapijom ka celokupnom razvoju“, koja sadrži novu centralnu ulicu nazvanu Električni bulevar, koja će povezivati novu stanicu metroa na produženoj severnoj liniji sa samom elektranom. Projekat će sadržati 1.300 domova na obe strane bulevara, hotel sa 160 soba i 32.500 kvadratnih metara komercijalnog prostora i kafića i restorana.

Projekat „Battersea Power Station“ će biti prvi Gerijev projekat u Londonu. Njegova uloga u razvoju je bila da projektuje pet zgrada na istoku Električnog bulevara na području koje će biti poznato kao Prosperitetno mesto (Prospect Place). Ono će inkorporirati prodavnice, stambene jedinice, zajednički par i višenamensko čvorište zajednice, kao i noseći projekat zgrade „Flower“ (cvet).

Biro Foster + Partners je, u međuvremenu, projektovao zgradu nazvanu „The Skyline“ koja će stajati na zapadnoj strani Električnog bulevara i biće „talasasta duž linije bulevara“. Ona će sadržati lokale, javne prostore i krovnu baštu dugačku jedan kilometar koja će pružati poglede na čitav kraj i London. Ona će takođe obuhvatati stambene jedinice i planirani hotel.

„Nameračili smo se da od ove elektrane napravimo primer za najbolje svetske arhitekte i projekti koje smo prikazali pokazuju posvećenost u srži“, rekao je Rob Tinknel (Rob Tincknell), direktor razvojne kompanije Battersea Power Station Development Company.

„Treća faza je važan deo naših planova za ovu lokaciju, stvarajući novu saobraćajnicu koja će biti u središtu nove žive zajednice. Mi smo odlučni da stvorimo istinsku atmosferu na lokaciji, a orijentiske zgrade u kojima će ljudi ponosno stvarati svoj dom i radno mesto je nama od vitalnog značaja za ostvarenje tog cilja.“

Radovi na Fazi jedan razvoja su započeli jula 2013. godine, a rad na rekonstrukciji dimnjaka stare elektrane se očekuje da će uskoro započeti. Javna izložba planova za Treću fazu razvoja su izloženi danas i sutra (10. i 11. april) u Londonu, pa bacite pogled ako ste u blizini.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;