INFONET-468X60-BANNER

Jaguar postavio najveću krovnu solarnu mrežu u Velikoj Britaniji

04.04.2014. | Gizmag

Krovovi fabrika automobila su se pokazali kao plodno tlo za postavke solarnih panela sa kompanijama Audi, Ferrari i Renault koji su postavili ogromna polja solarnih panela na svojim objektima. Sada se kompanija Jaguar Land Rover priključila trendu sa postavkom najveće krovne solarne mreže u Velikoj Britaniji koja se nalazi na krovu Centra za proizvodnju motora u Južnom Stafordširu.

Sistem se sastoji od 21.000 fotonaponskih panela sa kapacitetom od 5,8MW, a kompanija Jaguar planira da poveća kapacitet do 6,3 odsto do kraja ove godine. Jaguar procenju da će instalacija podmiriti 30 odsto potreba za energijom Centra za proizvodnju motora i da će smanjiti ugljnični otisak ove fabrike za više od 2.400 tona godišnje.

Uređaji za energetski monitoring se koriste kako bi se stalno analizirala potršnja energije u celoj fabrici kako bi se identifikovale oblasti za potencijalne uštede električne energije i prirodnog glasa, dok termoizolacija i vrhunski sistemi grejanja, hlađenja i osvetljenja pomažu u smanjenju potrošnje energije. Pored toga, dizajn krova i automatski otvori maksimizuju prodor dnevne svetlosti i obezbeđuju prirodnu ventilaciju.

Kompanija Jaguar Land Rover takođe teži da udovolji lokalnim divljim životinjama sa planovima za stvaranje ekološkog koridora preko dna lokacije koji je projektovan da pomogne lokalnim vrstama da se kreću bezbedno sa jedne strane na drugu. Taj koridor će takođe nastojati da privuče male sisare, beskičmenjake, vodozemce i ptice na lokaciju kroz postavljanje kutija, staništa, gomile mrtvih panjeva i kuća za insekte.

Unutar fabrike će se proizvoditi novi Jaguar Land Rover Ingenium četvorocilindrični motori, koji su dizajnirani i grade se za korišćenje u budućim vozilima, počevši od Jaguara XE koji će biti predstavljen sledeće godine.

„Naš objekat prikazuje najnovije održive tehnologije i inovacije“, rekao je Trevor Liks, direktor operacija Centra za proizvodnju motora. „Završetak najveće krovne solarne mreže u Velikoj Britaniji ovde u Centru za proizvodnju motora je samo jedan primer toga.“

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;