INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Stambena kula u Šri Lanci biće najviša vertikalna bašta na svetu

20.02.2014. | Gizmag

Stambena kula „Clearpoint Residencies“, smeštena u Koteu u blizini Kolomba, biće prvi održivi stambeni kompleks u zemlji, sa solarnim panelima za proizvodnju električne energije, sistemom za reciklažu otpadnih voda i zasađenom fasadom. Izgradnja je započeta prošle godine i očekuje se da će biti završena do 2016. godine, za kada se tvrdi da će zgrada biti „najviša stambena vertikalna bašta na svetu, sa zasađenim terasama koje okružuju čitavu strukturu“.

Završena struktura će se popeti na planiranu visinu od 186 metara sa 46 spratova, mada je kompanija „Clearpoint Residencies“ koja stoji iza projekta izjavila da konačna visina može još da se poveća. U svakom slučaju, ona će po zavšretku nadmašiti najveću zgradu ovog tipa koja se nalazi u Sidneju, Australija.

Kula će sadržati 164 stanova, od kojih će svaki imati po 214 metara kvadratnih korisne površine. Stanovi su projektovani na takav način da daju stanarima privid i osećaj života u prizemlju, kao i privatnost i mir uprkos tome što je smeštena u užurbanom gradu.

Zasađene terase na svakom stanu će pomoći u apsorbciji zvuka, pružajući hladovinu i čist vazduh apsorbujući ugljen-dioksid. One će se automatski zalivati korišćenjem sistema za navodnjavanje „kap po kap“. Voda koja će se koristiti za navodnjavanje će biti sakupljena kišnica, kao i reciklirana voda iz lavaboa i kade. Ta voda će se takođe koristiti za ispiranje toaleta. Ove metode efikasnosti korišćenja vode će pomoći u smanjenju potrošnje pijaće vode iz gradskog vodovoda za procenjenih 45 odsto.

Povećanjem veličine pokrivenosti terasa i korišćenjem biljaka za dodatno osenčenje, omogućeno je osigurati da nijedan od prozora na neboderu ne bude izložen direktnoj sunčevoj svetlosti, koji bi bili jedan od glavnih uzroka toplotnog dobitka. To znači da su veličina i energetske potrebe klimatizacionih jedinica smanjene. Svi stanovi se takođe ventiliraju unakrsno kako bi se obezbedilo prirodno hlađenje.

Solarni paneli će biti postavljeni na krovu zgrade i očekuje se da oni obezbede dovoljno energije za napajanje zajedničkih prostorija, kao što je osvetljenje u hodnicima, liftovi, sistem za reciklažu vode i sistem za tretman i reciklažu kanalizacione vode na lokaciji. Svaki višak energije koja se proizvede biće prodata nacionalnoj elektrodistributivnoj mreži.

„Na kraju, cilj je da se stvori životni prostor gde se možete osetiti ne samo jedno sa prirodom, već i da aktivno doprinesete očuvanju i održivom korišćenju svojih resursa“, kaže arhitekta Milroj Perera (Milroy Perera). „Glavni fokus stanova će biti da obezbede atmosferu i sentiment života u prizemlju.“

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;