IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Bivši nacistički bunker pretvoren u zelenu elektranu

12.02.2014. | Gizmag

Energetska i komunalna kompanija „Hamburg Energie“ je udružila snage sa kompanijom IBA Hamburg kako bi transformisali bivši nacistički protivavionski bunker u zelenu elektranu. Hamburški „Energetski bunker“ je već počeo da proizvodi energiju za lokalnu zajednicu, a kada bude radio punim kapacitetom obezbeđivaće do 3.000 domova sa grejenjem i još 1.000 domova sa strujom.

Prvobitno izgrađen 1943. godine kao protivavionski bunker, zajedno sa topovskim kulama, zgrada visoka 42 metara je takođe štitila lokalno stanovništvo od savezničkog bombradovanja tokom Drugog svetskog rata. Iako je britanska vojska pokušala da sruši zgradu na kraju rata, miniranje njenih masivnih zidova se smatralo suviše opasnim za obližnje zgrade. Britanci su se na kraju odlučili da unište veći deo unutrašnjosti, a bunker je ostao u zapuštenom stanju već više od 60 godina.

Planovi da se transformiše zgrada u zeleno energetsko čvorište su se prvi put pojavili 2006. godine, nakon opsežnih bezbednosnih testova. Ukupna vrednost projekta je bila 26,7 miliona evra, a finansirana je od strane Evropskog fonda za regionalni razvoj.

Energetski bunker je opremljen sa nekoliko održivih tehnologija. Glavna karakteristika je rezervoar vode od 2 miliona litara koji deluje kao veliko toplotno skladište i priključuje se u postojeću mrežu daljinskog grejanja okruga Reiherstieg. Sam rezervoar se greje sa nekoliko metoda: elektranom na biomasu, jedinicom za spaljivanje piljevine, solarnom toplotnom mrežom postavljenom na krovu bunkera i uz pomoć otpadne toplote koja se proizvodi u obližnjem industrijskom postrojenju.

Veliki fotonaponski sistem je postavljen na južnoj fasadi zgrade radi proizvodnje električne energije, a jedinica za spaljivanje piljevine se takođe koristi za proizvodnju električne energije. Kotao i veliki niz baterija obezbeđuju stabilnost u snabdevanju elektrčnom energijom u svakom trenutku.

Pored osnovne namene proizvođača energije, bunker sadrži i memorijalni centar posvećen Drugom svetskom ratu, kafić i centar za posetioce.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;