INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zimske olimpijske igre 2014 u Sočiju - Objekti primorskog klastera

05.02.2014. | WAN

Sa samo još dva dana koliko je ostalo do ceremonije otvaranja Zimskih olimpijskih igara 2014 u Sočiju, Rusija, predstavljamo vam ključne objekte u primorskom klasteru u kojima će se održati Olimpijada.

Dana 7. februara 2014. godine, Zimske olimpijske igre u Sočiju će početi za eksplozivnim svečanim otvaranjem koje će se održati u Olimpijskom stadionu Fišt, delo arhitektonskog biroa Populous. Izgradnja objekata u Olimpijskom parku je praćena tvrdnjama da su milijarde dolara misteriozno „nestale“ tokom izgradnje, da su psi lutalice koji žive u blizini parka pobijeni kako bi se ojačala bezbednost tokom igara, zabrinutosti oko konstruktivne stabilnosti više objekata i tvrdnjama o eksploataciji migranata (među njima i Srba) koji su učestvovali na izgradnji Olimpijskog parka.

U ovom članku ćemo se fokusirati na projekte objekata u ovom „primorskom klasteru“ koji će biti domaćini međunarodnih sportskih događaja koji počinju ove nedelje.

Olimpijski stadion Fišt

Olimpijski stadion Fišt je projektovan od strane arhitektonskog biroa Populous, a njegov dizajn je inspirisan lokacijom na kojoj se nalazi između obale i obližnjeg planinskog venca. Kontinuirana kružna niža osnova je okružena sa dva gornja krovna krila koja su ukrašena sa izloženim konstruktivnim elementima.

Tim inženjera u birou Populous je bio oprezan kako bi sačuvao linije viđenja ka živopisnom okruženju, pritom ne ugrožavajući dizajn modernog, fleksibilnog stadiona koji je potreban za ovakve međunarodne manifestacije.

Kapacitet samog stadiona Fišt varira između 25.000 i 45.000 gledalaca kako bi se omogulio održavanje ceremonija otvaranja, zatvaranja i dodela medelja. Arhitektonski biro Populous je takođe uradio urbanistički projekat za takmičarske i netakmičarske objekte za Zimske olimpijske igre.

Ledena dvorana Boljšoj

Ledena dvorana Boljšoj je otvorena 2012. godine i biće domaćin takmičenjima u hokeju na ledu tokom Olimpijskih Igara u sjajnom volumenu koji je inspirisan zamrznutom kapljicom vode. Projektovana od strane građevinske firme SIC Mostovik i pod upravljanjem Međunarodne hokejaške federacije (IIHF), Ledena dvorana Boljšoj je deo većeg kompleksa koji uključuje Šajba arenu i klizališta za trening.

Njena spoljašnja forma takođe upućuje na obližnje planine i poređena je sa Faberže jajetom zbog svoje kupolaste siluete i glatke fasade. Ova fasada se sastoji od svetlucavih aluminijumskih kompozitnih panela biserne nijanse sa ugrađenim LED osvetljenjem kako bi omogućilo osvetljavanje zgrade u mnoštvo nijansi. Izmene su napravljene u unutrašnjosti zgrade u poslednjih godinu dana kako bi se osiguralo da ona bude u stanju da primi veliki broj posetioca.

Ledena dvorana „Ajsberg“

Ovo je privremeni objekat čiji dizajn je nadgledala kompanija Olympstroy, i on će biti domaćin brzom klizanju na kratkim stazama i umetničkom klizanju. Nakon Olimpijade, on može biti demontiran i premešten u drugim ruskim gradovima. Takođe, moguće je ostaviti dvoranu sa sadašnjom funkcijom arene za klizanje, ili se ona može pretvoriti u biciklistički velodrom.

Ledena dvorana Ajsberg (Ledeni breg) je jedna od najatraktivnijih objekata u primorskom klasteru Sočija i njen kapacitet je 12.000 gledalaca. Cena njene izgradnje je bila 43,9 miliona dolara i potrebno je oko dva sata da se podesi led kada se menjaju dešavanja između umetničkog klizanja i brzog klizanja na kratkim stazama.

Adler arena

Adler arena se sastoji od objekta ovalnog oblika sa dve staze za takmičnje i jednom stazom za trening. Sa kapacitetom sedišta od 8.000 mesta i dužinom traka od 400 metara, Adler arena će biti domaćin takmičenja iz brzog klizanja tokom Zimskih olimpijskh igara i biće pretvorena u izložbeni centar nakon igara.

Fasada arene se sastoji od trouglastih prozorskih okana - vitraža koji omogućavaju gledaocima da uživaju u živopisnim bojama. Arhitekta koji stoji iza projekta Adler arene je Bob Džonston (Bob Johnston) iz arhitektonskog biroa Cannon Design.

Olimpijski centar za karling „Ledena kocka“

Još jedan objekat koji se može demontirati i transportovati nakon Igara je Olimpijski centar za karling „Ledena kocka“, koji je takođe bio nadgledan od strane kompanije Olympstroy. Na nivou prizemlja fasada je napravljena od IZO stakla sa efektom ogledala koje odražava planinske i primorske pejzaže.

Ledena kocka je dugačka 30, a široka 60 metara i obuhvata četiri ringa za karling na prvom nivou uz brojne svlačionice, dok se tribine i razni saloni nalaze na drugom spratu. Kontinuirana zakrivljena fasada se obraća mnogim drugim objektima u ovom klasteru, od kojih mnogi imaju slične glatke linije.

Izveštaji na terenu navode da u Sočiju trenutno nema snega, ali su krucijalni prostori završeni i sneg koji je čuvan od prošle zime se raspoređuje po potrebnim lokacijama. Sada građevinski timovi mogu da se koncentrišu na završetak hotela u planinskom klasteru, pošto postoje navodi da je nekoliko stotina soba i dalje nekompletno.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;