INFONET-468X60-BANNER

Škotska ima prvo samodovoljno ostrvo na svetu

31.01.2014. | Inhabitat

Škotsko ostrvo Jeg (Eigg) bi moglo da postane najzelenije ostrvo na svetu - i to ne samo zbog svojih čiste netaknute prirode. Malo ostrvo na severozapadnom delu zemlje ima širok spektar održivih strategija i, u zavisnosti od vremenskih uslova, dobija i do 90 odsto energije iz obnovljivih izvora. Solarni paneli, vetrogeneratori i hidroenergetici razbacani po celom ostrvu zadovoljavaju energetske potrebe skoro svih stanovnika.

Ostrvska električna mreža vredna 2,64 miliona dolara je uključena 2008. godine i prostire se preko celih 31 kvadratni kilometar kopnene mase. Pošto mreža radi nezavisno od nacionalne mreže Velike Britanije, ostrvo nije bilo u stanju da dovede velike energetske kompanije, koje postavljaju svoje cene električne energije većim nego na kopnu. Njeni stanovnici su primorani da ograniče potrošnju energije na 5 kilovata energije, dok je limit za poslovne korisnike 10 kilovata. Ovo ograničenje je nateralo ostrvljane da koriste svoju struju ekonomično.

Zahvaljujući svom geografskom položaju i surovim vremenskim uslovima, ostrvo ima koristi od obilja vetra i sunčeve energije, a stanovnici su išli dotle da su postavili i besplatno grejanje u javnim prostorima, crkvama i društvenim centarima.

Godine 1997, stanovnici ostrva su kupili zemljište od njegovog prethodnog ostrva - što čini ostrvo Jeg prvim ostrvom u Škotskoj koje je u vlasništvu njegovih stanovnika. Ovaj tren se proteže na došnjake, pošto svi koji žive na ostrvu duže od šest meseci mogu da postanu članovi odbora stanovnika.

Neki od ostrvljana upoznati sa logistikom i tehnikalijama instaliranja obnovljivih izvora tvrde da je uspeh energetske šeme ostrva zahvaljujući činjenici da svaki stanovnik ima pravo glasa u odluci da postavi solarne panele, vetroturbine i druge održive mehanizme.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;