INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ugljenične nanocevi se koriste za stvaranje vatrootpornog premaza za nameštaj

17.01.2014. | Gizmag

Vaš nameštaj može da vas ubije! Prema američkom Nacionalnom udruženju za zaštitu od požara, skoro 20 odsto smrtnih slučajeva u kućnim požarima između 2006. i 2010. godine su se dogodila u požarima gde je tapacirani nameštaj bila prva stvar koja se zapalila. Spoljašnja tkanina nije zapravo ona koja toliko gori, već pena ispod nje. Imajući to u vidu, naučnici sa američkog Nacionalnog instituta za standarde i tehnologiju (NIST) su koristili ugljenične nanocevi za stvarnje premaza za tu penu, koja smanjuje njenu zapaljivost za 35 odsto.

Premaz je napravljen umetanjem sloja nanocevi, koji rasipaju toplotu, između dva sloja polimera, a zatim slaganje četiri tih troslojnih sendviča kako bi se formirao jedan list. Uprkos činjenici da je sastavljen od ukupno 12 slojeva, taj list ima debljinu manju od jedne-stotine prečnika ljudske kose.

U početku je bilo teško spojiti nanocevi sa polimerom, što je dovodilo do toga da one budu raspoređene neravnomerno između dva lista. Kako bi ih napravili lepljivijim, naučnici su vezali molekule koje sadrže azot, poznate kao amino grupe, za nanocevi. Ista tehnika se koristi kada se radi sa ćelijskim kulturama, kako bi molekuli DNK ostali na mestu.

Kada su poliuretanski uzorci pene tretirani sa premazom testirani u laboratoriji, naučnici su zaključili da su oni znatno otporniji na paljenje i gorenje od uzoraka tretiranih sa usporivačima plamena koji se sada koriste za nameštaj. Pored toga, kada se izloži plamenu, premaz proizvodi zaštitni sloj koji pomaže da se pena ne topi i curi - kada mekani nameštaj zahvati požar, delovi zapaljene istopljene pene mogu da učine situaciju mnogo gorom.

Istraživanje je sprovedeno uglavnom od stručnjaka za materijale Jeona Seoka Kima (Yeon Seok Kim) i Rika Dejvisa (Rick Davis), i objavljeno je nedavno u časopisu Thin Solid Films.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;