INFONET-468X60-BANNER

Njujork postaje sve-zeleni grad prepun urbanih farmi?!

16.01.2014. | Inhabitat

U odgovoru na rastuće globalno urbano stanovništvo, kompanija Terreform je došla do inovativnog načina na koji se grad Njujork može pozabaviti sa pitanjima koja proizilaze iz ovog probleam širom sveta. Plan, nazvan Stabilno stanje grada Njujorka (NYCSS - New York City Steady State), poziva na sistem koji će učiniti Njujork u potpunosti samoodrživim gradom, smanjujući eksponencijalno njegov ekološki uticaj i emisiju ugljen-dioksida. Novi zeleni plan je zasnovan na intenzivnim podacima sakupljenim od strane NYCSS-a o ponudi i potražnji grada, i on bi se veoma oslanjanjao na urbanu poljoprivredu.

Sa idejom utopijski ekonomsko nezavisnim gradom, NYCSS predlaže infuziju urabane poljoprivrede u svih pet gradskih opština. Plan je kreiran sa fokusom na hranu, otpad, energiju, proizvodnju, vodu, vazduh i klimu koji su specifični za Njujork.

Grad bi bio podeljen na razne centre, fokusirajući se na proizvodnju hrane, otvorene prostore, jedinice za rast hrane, vertikalne farme, tornjevi za proizvodnju mesa, kao i komšijska čvorišta. Plan bi uposlio neiskorišćene krovove na zgradama kojih ima u izobilju širom Njujorka, kao i izgradnju novih farmi od 30 spratova, jestivih živih zidova i farme na nivou ulica. Predloženi okvir ne bi poremetio trenutačni urbani tok, već bi samo ubrizgao jestivo zelenilo u betonski pejzaž.

Plan takođe predviđa da se Tajms skver pretvori u proizvodni centar, zadržavajući šarm jakih svetala i pozorišta, ali u kombinaciji sa velikom pešačkom zonom. Solarni paneli bi obezbeđivali hlad, a ujedno bi i sakupljali energiju. Urbani usevi bi se protezali duž pešačkih saobraćajnica, a drveće koje daje plodove bi obezbeđivalo hladovinu i mesto za odmor.

Držeći u skladu sa sklonošću Tajms skvera ka ogromnim reklamama, veliki tornjevi bi imali ogromne LCD ekrane na kojima bi se prikazivali oglasi. Na uličnom planu, projekat predviđa delove poljoprivrednog zemljišta svuda unaokolo, jedinice za gajenje hrane zimi, pa čak i toranj za proizvodnju mesa.

Iako sveokupni projekat deluje drastičan, ako grad Njujork počne da implementira fragmente plana NYCSS, on bi mogao da brine više o sebi, kao i da drastično smanji svoj ekološki i ekonomski otisak.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;