IZOLACIJA-468X60-BANNER

Infiniski kuće od kontejnera u skladu sa lokalnim uslovima i resursima

17.12.2013. | Gizmag

„To nije zbog klimatskih promena. To je zato što nikada nisam bio u stanju da ostavim hranu na tanjiru.“ Ovo je moto kompanije Infiniski, čije kuće se sastoje 80 odsto od ponovo korišćenih, recikliranih i nezagađujućih materijala. Među njima su, pogodili ste, transportni kontejneri, ali i železničke pruge, palete, pa čak i stare boce. Iako je svaka kuća prilagođena potrebi klijanata, jedna stvar im je zajednička - uprkos atraktivnom dizajnu - iznenađujuća pristupačnost.

Možda najimpresivnija stvar u vezi Infiniski jeste da, za razliku od drugih kuća od transportnih kontejnera, je razvio prilagodljiv proces, a ne samo jednokratni dizajn. Upravo je ova prilagodljivost ono što izdvaja ovaj koncept od arhitekture transportnih kontejnera koju smo do sada videli.

„U zavisnosti od projekta, kompanija će koristiti prefabrikovane čelične module, ponovno koristiti stare pomorske kontejnere i/ili drvene prefabrikove module“, koji se mogu rasporediti kako bi se izgradile porodične kuće, stambeni blokovi, hoteli ili kancelarijski prostori.

Projekat predstavljen na fotografijama jeste kuća Manifesto izgrađena 2009. godine za 90 dana u Kurakavi, Čile. Kuća od 160 kvadratnih metara je izgrađena od tri reciklirana transportna kontejnera. Kontejner u prizemlju je podeljen i odvojen, dok kontejneri na gornjem nivou premošćavaju taj jaz. Zatvaranjem dobijenog procepa sa termički efikasnim staklenim panelima, dobijen je otvoren prostor sa kolektivnim fizičkim otiskom od samo 90 kvadrata.

Pored očiglednog prodora prirode svetlosti u objekat, kompanija Infiniski tvrdi da je ovaj premošćeni aranžman odličan i zbog prirodne ventilacije. Termalne performanse kuće su poboljšane korišćenjem prilagodljivih drvenih roletni napravljenih od drveta iz održivih šuma, kao i zbog korišćenja paleta. Ideja je da će se palete otvarati zimi omogućavajuči direktan prodor sunčeve svetlosti na metalne površine kontejnera, grejući na prirodan način unutrašnjost. Leti su one zatvorene kako bi izolovali kuću od neželjenog izvora toplote.

Kompanija Infinski kaže da je ukupan trošak projekta (uključujući isporuku svih materijala i kontejnera na lokaciju) bio 79.000 evra. Ona dodatno tvrdi da je zbog „alternativnih sistema energije“ (verovatno prirodno grejanje i sistem osvetljenja) prisutnih u kući, ona 70 odsto autonomna.

Izgrađena za šest meseci 2010. godine, kuća El Tiemblo u Avili, Španija, je površinski veća kuća od 190 kvadratnih metara. Kuća se sastoji od četiri transportna kontejnera raspoređenih u L formaciji. Kuća se takođe prirodno greje, ali je dopunjena sa kotlom na biomasu. Leti kuća eksploatiše sezonske biljke-penjačice koje štite zgradu od jakog sunca umesto drvenih roletni. Njena celokupna cena je bila 140.000 evra.

Kompanija Infiniski je osnovana od strane tima preduzetnika raznih profesija, uključujući i arhitektu Haima Gaztelu i Maurisija Galeana iz arhitektonskog biroa James&Mau, čileanskog novinara Loretku Garsiju i francuskog marketing konsultanta Žulijete Frej.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;